matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
izabela:
Rozłóż wielomian W(x)=81x
4
−18x
2
+1, na czynniki. Rozwiąż równanie 4x
3
+12x
2
−x−3=0 Ustal dziedzinę wyrażenia 2/ x
2
−49 oraz oblicz jego wartość dla x=(−4) Zadania dla geniuszy
20 maj 22:07
Godzio:
1.
1
W(x) = 81x
4
− 18x
2
+ 1 = (9x
2
− 1)
2
= ( (3x − 1)(3x + 1) )
2
x =
v x =
3
1
−
3
2. 4x
3
+ 12x
2
− x − 3 = 0 4x
2
(x+3) − (x+3) = 0 (x+3)(4x
2
− 1) = 0 (x+3)(2x − 1)(2x + 1) = 0
1
1
x = −3 v x =
v x = −
2
2
3.
2
f(x) =
x
2
− 49 ≠ 0 => (x−7)(x+7) ≠ 0 x ≠ 7 ∧ x ≠ −7
x
2
−49
2
2
f(−4) =
= −
16−49
33
20 maj 22:11
izabela:
wielkie dzięki
20 maj 22:16