pole trojkata
anaaaaaaaa: promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym jest rowny 6.oblicz pole tego trojkata.
20 maj 21:43
Kejt:
r=6
ze wzoru na promień wyliczasz wysokość.
ze wzoru na wysokość wyliczasz bok
bok podstawiasz do wzoru na pole i masz zadanie z głowy ;>
20 maj 21:46
20 maj 21:48
anaaaaaaaa: ma wyjsc 27√3
20 maj 21:57
Bogdan:
Można przecież wyznaczyć długość a boku trójkąta bez pośrednictwa wysokości h.
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3 ⇒ |
| a√3 = 6 / * √3 ⇒ a = 6√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
P = |
| * (6√3)2 * √3 = .... |
| | 4 | |
20 maj 22:03
20 maj 22:04
Amaz: xd no tak. dzieki
20 maj 22:06