proszę o pomoc
taki mały problem: Proszę o szybką odpowiedź:
Suma dwóch liczb rzeczywistych wynosi 3. Jak wybrać te liczby, aby suma ich kwadratów było
najmniejsza?
zaczęłam tak:
x+y=3
x2+y2≤0
...
...
...
y2−3y+3≤0
i co dalej?
20 maj 17:39
Basia:
Δ, pierwiastki, parabola i rozwiązanie nierówności kwadratowej
20 maj 17:41
Basia:
ale to w ogóle nie tak, zaraz będzie poprawka
20 maj 17:42
Basia:
x+y=3
y=3−x
f(x) = x2+y2=x2+(3−x)2 = x2+9−6x+x2=2x2−6x+9
funkcja kwadratowa a=2>0
osiąga minimum dla x=p=−b2a = 64=32
x=32
y=32
20 maj 17:44
taki mały problem: dlaczego y=3/2?
20 maj 19:18