Prosze o pomoc!
br: Przez 5 lat( na poczatku kazdego roku) pan Nowak lokuje w banku po 3000zł na 7% w skali
roku(procent prosty). Jaką sumę otrzyma po pięciu latach? uwzględnij 18−procentowy podatek od
dochodów kapitałowych.
20 maj 21:44
aga: rzez 5 lat( na poczatku kazdego roku) pan Nowak lokuje w banku po 3000zł na 7% w skali
roku(procent prosty). Jaką sumę otrzyma po pięciu latach? uwzględnij 18−procentowy podatek od
dochodów kapitałowych.
7 paź 19:30
dero2005:
K = Kp(1+p*n) = 3000(1+0,07*1) = 3210
3210 − 3000 = 210 ⇒ dochód przed opodatkowaniem
210*18% = 37,8 ⇒ podatek
3210 − 37,8 = 3172,20 ⇒ suma uzyskana w jednym roku
3172,20*5 = 15.861 zł ⇒ suma uskładana przez 5 lat
8 paź 08:06