pls zrobcie obliczenia
mateos133: Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi
a) 4 dm b) 14 √3 cm c) 3 √6 m
zad 2 Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu wynosi
a) 18cm c) 21,6 cm e) 12 √2 cm b) 6dm d) 126mm f) 18 √3 dm
Oblicz długość przekątnej sześcianu i przekątnej jednej z jego ścian
zad 3 Oblicz sumę długości wszystkich przekątnych prostopadłościanu o wymiarach
a) 5cm , 12cm , 13cm b) 8cm , 15cm , 17cm c) 6 √3 cm , 8 √3 cm , 10 √3cm
zad 4 Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu
a) o wymiarach 0,6dm x 8cm x 1dm
b) o wymiarach podstawy 16cm x 12 cm i wysokość stanowiącej 0,75 długości przekątnej podstawy.
20 maj 19:31
Kejt:
1. a− krawędź
a√3 − długość przekątnej sześcianu
2. 12a − suma długości krawędzi sześcianu
a√2 − wzór na przekątną ściany sześcianu (kwadratu)
3. jak w drugim.
4. narysuj i oblicz z twierdzenia pitagorasa..
20 maj 19:37
R.W.16l: a nie powinno byc raczej tak? przekątna sześcianu = √a2+(a√2)2=√a2+2a2=√3a2
20 maj 19:53
Kejt: √3a2=a
√3
20 maj 19:55
R.W.16l: aaa fakt, sorry

hehe
20 maj 19:56
Kejt: nic się nie dzieje. dobrze, że pilnujesz, bo czasami głupoty piszę...
20 maj 19:57