EKSTREMUM FUNKCJI
olx: EKSTREMUM FUNKCJI, prosze o pomoc. Mam kilka przykładów z którymi niedokońca umiem sobie
pporadzic:
1) f(x) = 2sinx+cos2x
obliczylam pochodna: f'(x)=2cosx−2sin2x
f'(x)=0 wiec 2cosx−2sin2x=0 i niestety nie wiem jak to rozwiazac, nie umiem sobie tego nawet
naszkicowac zeby potem odczytac jakos te ekstrema. Jaka jest dziedzina tej funkcji?
2) f(x)=(x−5)e
x
pochodna: f'(x)=e
x+e
x(x−5) , przyrownalam to do zera i wyszlo mi, ze x=4 ale nie wiem jak
teraz odczytac te ekstrema, jak to naszkicowac i jaka jest dziedzina tej funkcji.
3)f(x)=2arctgx−ln(1+x
2)
| | 2−2x | |
pochodna: f'(x)= |
| , znow przyrownalam to do zera i wyszlo mi x=1 i znow nie wiem |
| | 1+x2 | |
jak to naszkicowac i jak odczytac ekstrema... tzn czy jest to minimum czy maksimum.
| | 2x−1 | | 1 | |
pochodna: f'(x) = |
| po przyrownaniu do 0 x= |
| i znow nie wiem czy to |
| | (x2−x)2 | | 2 | |
jest min czy maks...
Bardzo prosze o pomoc.
20 maj 17:14
Basia:
ad.1
D=R
f'(x)=2cosx−2sin2x=2cosx−2*2sinxcosx=2cosx(1−2sinx) = 0
cosx=0 lub 1−2sinx=0
x=π2+2kπ lub x=3π2+2kπ
lub
sinx=u1}{2}
x=π2+2kπ lub x=3π2+2kπ
lub
x=π6+2kπ lub x=5π6+2kπ
po uporządkowaniu
x1=π6+2kπ
x2=π2+2kπ
x3=5π6+2kπ
x4=3π2+2kπ
naszkicować wykres pochodnej raczej trudno będzie, łatwiej to rozwiązać rachunkowo
x∊<0+2kπ,π6+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx<12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(π6+2kπ,π2+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx>12 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(π2+2kπ,5π6+2kπ} ⇒ cosx<0 i sinx>12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(5π6+2kπ,3π2+2kπ) ⇒ cosx<0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(3π2+2kπ;2π+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
maksima lokalne będą w punktach: π2+2kπ i 3π2+2kπ
minima lokalne będą w punktach: π6+2kπ i 5π6+2kπ
20 maj 17:33
jiji: jeżeli masz wątpliwości czy maksimum czy minimum to zawsze możesz skorzystać z 2−ego warunku
dostatecznego, tzn. jeżeli pochodna parzystego rzędu jest w punkcie dodatnia to jest minimum,
jeżeli ujemna to maksimum co do przykładu 1 pamiętaj że sin2x=2sinxcosx i cos x wyłączy się
przed nawias, pamiętaj także że żeby funkcja miała w punkcie ekstremum to pochodna musi
zmieniać znak
20 maj 17:35
Basia:
ad.2
f'(x) = ex+ex(x−5)=ex(x−4)
ex>0 dla każdego x∊R ⇒ znak pochodnej zależy tylko od znaku x−4
x−4<0 ⇔ x<4
x−4>0 ⇔ x>4
x∊(−∞,4) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(4,+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
dla x=4 f. osiąga minimum lokalne
20 maj 17:37
Basia:
ad.3 i 4
po co to szkicować ?
w mianownikach są kwadraty, czyli mianowniki są stale dodatnie
znak pochodnej zależy tylko od liczników
albo więc naszkicować tylko wykresy liczników, albo policzyć jak w zad.2
20 maj 17:40
olx: aha, bardzo dziekuje

jeszcze mam takie pytanie bo nie za bardzo rozumiem jak sie okresla te
przedzialy :
x∊<0+2kπ,π6+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx<12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(π6+2kπ,π2+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx>12 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(π2+2kπ,5π6+2kπ} ⇒ cosx<0 i sinx>12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(5π6+2kπ,3π2+2kπ) ⇒ cosx<0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(3π2+2kπ;2π+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
20 maj 17:51
Basia:
ja sobie szkicuję wykres sinusa i cosinusa w przedziale <0,2π) i odczytuję z wykresu
dopisując wszędzie +2kπ bo sinus i cosinus to funkcje okresowe, a podstawowy okres = 2π
możliwe, że są jakieś inne sposoby, ale jakoś mi nie przychodzą do głowy
20 maj 18:16
olx: niestety mam jeszcze pewne pytanie. Rozwiazalam sobie przyklad 1 narysowalam sin i cos ale nie
rozumiem dlaczego tu:
x∊(5π6+2kπ,3π2+2kπ) ⇒ cosx<0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(3π2+2kπ;2π+2kπ) ⇒ cosx>0 i sinx<0<12 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
f rosnie i maleje. Bo rozumiem,ze jesli oba sinus i cosinus sa > 0 to funkcja rosnie a gdy oba
< 0 to malaje? a w tym przypoadku tego nie widze.
tak samo w przykladzie 2 mam przedzialy (−∞,4) i (4,∞) ale nie wiem czemu w p[ierwszym funckja
maleje a w drugim rosnie i czemu f'(x) jest mniejsze i wieksze od 0?
20 maj 20:00
b.: 2. jest latwiejszy, wiec zacznij lepiej od niego
f'(x) = ex(x−4)
badamy znak pochodnej:
gdy x<4, to x−4<0, a ex>0 (ex jest zawsze dodatnie), więc iloczyn
(x−4)*ex, czyli f'(x) jest ujemny, czyli f maleje na (−∞,4)
20 maj 20:16
olx: faktycznie, juz wiem , dziekuje!
20 maj 20:36