pls zróbcie
mateos133: zad 1
Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi
a) 4 dm b) 14 √3 cm c) 3 √6 m
zad 2
Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu wynosi
a) 18cm c) 21,6 cm e) 12 √2 cm
b) 6dm d) 126mm f) 18 √3 dm
Oblicz długość przekątnej sześcianu i przekątnej jednej z jego ścian
zad 3
Oblicz sumę długości wszystkich przekątnych prostopadłościanu o wymiarach
a) 5cm , 12cm , 13cm
b) 8cm , 15cm , 17cm
c) 6 √3 cm , 8 √3 cm , 10 √3cm
zad 4
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu
a) o wymiarach 0,6dm x 8cm x 1dm
b) o wymiarach podstawy 16cm x 12 cm i wysokość stanowiącej 0,75 długości przekątnej podstawy.
20 maj 15:46
robinka: a)wzór na przekątną d=a√3
a= krawędź podstawy
b)wszystkich krawędzi jest 12
a=18:12
d=a√3
d1=a√2 >przekątna jednej z ścian
20 maj 15:52
robinka:

zad. 3
>a
2+b
2=z
2
>z
2+c
2=d
2
>b
2+c
2=f
2
>b
2+c
2=m
2
skorzystaj z tych wzorów
20 maj 15:56