Oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
brala: W graniastosłupie prawidłowym czworokątem suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm., a pole
powierzchni całkowitej 190 cm2.
20 maj 15:31
robinka:

8a+4h=68
2a+h=17
Pc=2*a
2+4a*h=190
Układ równań:
2*a
2+4a*h=190
2a+h=17
trzeba rozwiązać
20 maj 15:40
Basia:
8a+4b=68 /:4
2a+b=17
b=17−2a
Pc = 2a2+4*a*b
2a2+4ab=190
2a2+4a(17−2a)−190=0
2a2−8a2+68a−190=0
−6a2+68a−190=0 / : (−2)
3a2−34a+95=0
Δ, pierwiastki
pamiętaj, że 0 < a < 172=8,5
20 maj 15:43
klaudia5500: 8a+4b=68 /:4
2a+b=17
b=17−2a
Pc = 2a2+4*a*b
2a2+4ab=190
2a2+4a(17−2a)−190=0
2a2−8a2+68a−190=0
−6a2+68a−190=0 / : (−2)
3a2−34a+95=0
Δ, pierwiastki
pamiętaj, że 0 < a < 172=8,5
20 maj 15:59