Proszę o pomoc! Pilne
marzenusia: Zad 1) Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. OBlicz długość boków obu tych trójkątów,
jeśli obwód trójkąta ABC wynosi 27, długość jego boków są w stosunku 2:3:4, a skala
podobieństwa k=23
20 maj 11:10
Kalhiri:
Mamy trójkąt, gdzie:
a+b+c=27
Wiadomo, że długości jego boków są w stosunku 2:3:4, więc:
a = 6
b = 9
c = 12
Mając długości boków trójkąta ABC myślę, że nie będziesz miała problemów z wyznaczeniem
długości boków trójkąta A'B'C'
20 maj 11:38
kazia: wiesz raczej nie wiem jak dalej

/:(
20 maj 12:50