Funkcja liniowa-zadania
Humanice: Proszę o pomoc. Wymagane jest aby zachowana została kolejnosc postępowania w której zadanie
zostało wykonane.
Zadanie 1
Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych . Oblicz pole
obszaru ograniczonego osiami układu współrzędnych i wykresu funcji f(x)= −3x−7,5
Zadanie 2
Napisz równanie prostej równoległej do danej y= 1/4 x −11 i przechodzącej przez punkt P(−6, 1)
Zadanie 3
Określ monotonicznosc funkcji f(x)=(m+1/2)x−7 dla :
a) m>0
b) m=0
c) m<0
Zadanie 4
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−3,−1) i prostopadłej do prostej 3x+5y−1
Zadanie 5
Dla jakiej wartosci parametru , podana prosta 3x+2y−11 jest równoległa do mx+6y+7=0.
Bardzo dziękuję tej osobie która może mi to świetnie wytłumaczyc
20 maj 17:01
Basia:
Wymagane jest aby zachowana została kolejnosc postępowania w której zadanie zostało
wykonane.
Co to znaczy ?
20 maj 17:47
Humanice: Inaczej mowiąc krok po kroku żeby było rozwiązane
20 maj 18:05
Humanice: Proszę Cię Basiu bardzo mi zależy na tym żeby to miec
Pomożesz mi ?
24 maj 16:05
Basia:
ad.1
f(x)=−3x−7,5
na osi OY leżą punkty, których odcięta = 0
x=0
y=f(0)=3*0−7,5=−7,5
A(0,−7,5)
na osi OX leżą punkty, których rzędna = 0
y=0
3x−7,5=0
3x=7,5
x =2,5
B(2,5;0)
ten obszar to pole trójkąta prostokątnego AOB
|AO|=7,5
|BO|=2,5
P=12*7,5*2,5 = 12*152*52 = 758
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
k: y= 14x −11
P(−6, 1)
prosta m równoległa do k musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy a=14
czyli ma równanie
y=14x+b
P∊m czyli jego współrzędne muszą spełniać to równanie
1=14*(−6)+b
1=−32+b
b=1+32 = 52
m: y=14x+52 (równanie kierunkowe)
po pomnożeniu przez 4
4y=x+10
m: x−4y+10=0 (równanie ogólne)
24 maj 16:16
Basia:
ad.3
f(x)=(m+12)x−7
m>0 ⇒ a=m+12>0 ⇒ f. jest rosnąca
m=0 ⇒ a=12>0 ⇒ f. jest rosnąca
m<0 ⇒ możliwe są trzy przypadki
m<−12 ⇒ a=m+12<0 ⇒ f. jest malejąca
m= −12 ⇒ a=0 ⇒ f.jest funkcją stałą f(x)= −7
m∊(−12,0) ⇒ a=m+12>0 ⇒ f. jest rosnąca
reasumując:
m< − 12 ⇒ f. jest malejąca
m= −12 ⇒ f. jest stała
m> −12 ⇒ f. jest rosnąca
24 maj 16:49
Basia:
ad.4
P(−3,−1)
k: 3x+5y−1
a
k=3
| | 1 | | 1 | |
m ma być prostopadła do k czyli am= − |
| = − |
| czyli równanie pr.m ma postać |
| | ak | | 3 | |
y= −
13x+b
P∊m ⇒ współrzędne P spełniają równanie pr.m
−1= −
13*(−3)+b
−1=1+b
b=−2
m: y= −
13x−2
3y=−x−2
x+3y+2=0
24 maj 16:53
Basia:
ad.5
3x+2y−11=0 jest równoległa do mx+6y+7=0
3x+2y−11=0
mx+6y+7=0
3*6−2*m=0
18−2m=0
−2m=−18
m=9
24 maj 16:55
Humanice: Jesteś kochana jestem Ci dozgonnie wdzięczny
26 maj 18:57