matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.3.2014
Zadania
Odp.
4
nowicjusz:
10
2013
+1
10
2014
+1
która z liczb jest większa
czy
10
2014
+1
10
2015
+1
0
wkretka:
Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu r = 3/2 cm. Oblicz obwód tego trapezu wiedząc, że przekątna AC jest równa 5 cm.
4
nicocacola:
Dany jest punkt A(−2;5) oraz prosta k: x−2y+2=0 . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków kwadratu ABCD wiedząc że przekątna BD zawiera sie w prostej k
2
23:
Dany jest zbiór wszystkich DWUcyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwo ze losowo wybrana liczba z tego zbioru jest podzielna przez 6 lub przez 8
0
matroz:
Witam, Czy ktoś z Was mógłby opisać mi jakąś metodę rozwiązywania układów równań nieliniowych?
2
Dawid:
:::rysunek::: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego maja 16 cm i 12 cm. Oblicz odległość środka ciężkości od
6
23:
Dany jest zbiór wszystkich swucyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwo ze losowo wybrana liczba z tego zbioru jest podzielna przez 6 lub przez 8
6
komik:
udowodnij że liczba n
3
+5n jest podzielna przez 6 proszę o podpowiedź
1
Andrzej:
tg
2
α − sin
2
α/ cos
2
α=tg
4
α
3
Paulina:
Wyznacz współczynnik b funkcji kwadratowej f(x) = −x
2
+ bx +1, wiedząc, że prosta x=3 jest osią symetrii wykresu tej funkcji.
7
Andrzej:
EE tam pusto
Proszę to rozwiązać, jeśli można
http://matematyka.pisz.pl/forum/242888.html
8
Tomek:
Rozwiąż nierówność: (
2
3
)
1
x+2
≤
27
8
13
Matejko:
Rozwiąż nierówność: x
1
+
l
o
g
x
=100x
2
3
krzysztof:
w ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33. Wyznacz środkowy wyraz i liczbę
1
Nemesiak:
W przedziale [0,2π] wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie tg
2
x = 8|cosx|−1.
4
Dawid:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym równoramiennym przyprostokątna ma długość 4. Oblicz długości
31
jacek:
2m³−10m²+2m−1=0 Metoda grupowania odpada, probowalem pierwiastkiem, nie ma
2
Marcin:
Rozwiąż równanie: 0,25
x−2
x
=
2
x−1
16
1
Kamil:
Witam, czy ktoś umiałby zrobić te zad. ? 1.Na gładkim stole położono dwa ciężarki o masach m1=250 g i m2=500 g połączono gumką.W pewnej
0
bukowski:
Wierzchołek wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c, ktora ma 1 miejsca zerowe, nalezy do czwartej ćwiartki układu współrzędnych. ustal znaki wyrażenia
0
megi234:
Obracając kwadrat o boku 10 wokół prostej zawierającej bok otrzymano bryłę.Oblicz Ppc i V tej bryły.
0
megi234:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
0
megi234:
Podstawa graniastosłupa prostego jest rombem o przekątnych długości 2 i 14. Wysokość graniastosłupa ma długość 2. Oblicz pole powierzchni i objętość bryły.
0
megi234:
Suma długości wszystkich krawędzi a)sześcianu b)czworościanu
4
tyu:
:::rysunek::: proszę o wskazanie błędu, bo coś mi wynik nie wychodzi.
1
Alicja.O:
Pomurzcie Proszę
1
Pysia:
Boki równoległoboku mają długość 8 cm i 6 cm, a miara kąta ostrego jest równa 60°. Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuższego boku. Bardzo
0
oli1:
Dane są punkty A(−2,4) B(2,2) 1) dla dowolnego x∊R punkt C(x,2x+3) jest równoodległy od punktów A i B
2
Justa:
Suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) jest równa wyrazowi a
n
. Stosunek
1
różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi −
. Oblicz n oraz piaty wyraz ciągu.
4
4
ditth:
Liczba −
3
2
log4 +
5
3
log8 jest równa
7
JA:
Cześć
Mam ogromną prośbę, mianowicie, mam problem z poniższymi zadaniami, serdecznie proszę o
41
mateusz:
Rozwiąż nierówność :
11
Kasia:
Parametry
Witam, bardzo proszę o pomoc, by przynajmniej ktoś powiedział, czy dobrze myślę i jakie mają
6
Agusiakk95:
Wśród uczniów 28−osobowej klasy IIIa (w której każdy uczeń pochodzi z innej rodziny) przeprowadzono badania dotyczące posiadania rodzeństwa.
0
oli1:
Dany jest trójkat o wierzcholkach A(−1,0) B(2,3) C(−2,7) A) prosta h: y=x+1 zawiera jedą z wysokości tego trójkąta
0
onika:
Oblicz wyrażenie : 3 − log
0
,
2
5
3
3
Agata:
Jeżeli 4 6 6
3
stan:
a
b
Jeżeli
=
1
2
, to wartość wyrażenia
jest równa?
a+b
a+b
4
ktosik:
Witam forumowiczów. Przyjmijmy, że mam pewne zdjęcie na którym mogę zobaczyć dom (x− wysokość domu, y − odległość od fotografa). Widzę jednak za domem również na zdjęciu
5
alaaaa:
1−cos2x=2sinx
11
Dawid:
:::rysunek::: a=17 b=25 c=28 oblicz h −pomocy
3
kika:
zerowego stopnia t0 w(x)=6*x
0
0
Guśka:
Rysunek przedstawia przekrój nasypu kolejowego. Oblicz ile m
3
ziemi trzeba na nasyp długosci 1km.
11
Uczę się !!! :
:::rysunek::: Oblicz o ile się przesunie wykres funkcji... i tu jest wartość bezwzględna
wszystko mi
40
ola:
Wzory skróconego mnożenia. a) 4− √3 b) 1−2√2
4
Edyta:
Oblicz : 18 * sin30 * tg30 : (cos30 * tg60)
3
niemampojecia:
funkcja f(x) = x
2
+ bx + c przyjmuje wartości ujemne tylko dla x ∊ (0,3). wskaż jej wzór
10
Krzysiek:
Proszę o pomoc:
0
MartaL:
W stożek o promieniu R=3 i wysokości H=4 wpisano walec i kulę. Dla jakich wymiarów walca (promień podstawy i wysokość) oraz dla jakiego promienia kuli suma objętości kuli i walca
1
karn:
Dane jest równanie sin
4
x+cos
4
x=k. Znajdź takie wartości parametru k dla których to równanie ma rozwiązania.
0
Guśka:
Rysunek przedstawia przekrój nasypu kolejowego. Oblicz ile m
3
ziemi trzeba na nasyp długości 1km.
0
Daniel:
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie?
4
bas:
wyznacz dziedzinę funkcji:
√
2+x
f(x)=
√
x+3
2
iza:
rzucamy cztery razy moneta. oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymamy: a)choc raz orła
16
zawodus:
Dalej
8
zadanie:
T i S sa przeksztalceniami pewnego zbioru Z, przy czym T jest odwracalne, zas S nie jest. Uzasadnij bezposrednio z definicji odwracalnosci, ze zlozenia TS oraz ST nie sa odwracalne.
1
Robercik:
1) Dane są punkty A(0,−2) oraz B(4,0). Wyznacz wszystkie punkty P leżące na paraboli y=x
2
, dla których △ABP jest prostokątny. Sporządź rysunek.
14
mati:
czy punkt D (5,0) lezy na symetralnej odcinka ab o współrzędnych A (0,0), B (4,4)?
0
Tomek:
Metalowa rura o długości 170 cm jest wypełniona powietrzem. Oblicz częstotliwość podstawową fali akustycznej pobudzonej w rurze, jeżeli rurę zamkniemy z jednej strony. Przyjmij, że
2
Dawid:
:::rysunek::: W trójkącie równoramiennym o obwodzie 32 cm wysokość poprowadzona na podstawę równa się 8 cm.
10
Kate:
Stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2:3:5 Jakie jest pole powierzchni tego prostopadłościanu, jeśli jego objętość wynosi 810 ?
1
ditth:
Oprocentowanie kredytu w banku wynosiło 15% . Bank podwyższył oprocentowanie kredytu o 3 punkty procentowe. O ile procent zostało zwiększone oprocentowanie tego kredytu?
1
seba:
Punkty A (−1,−1), B(3,1) C(2,4) są wierzchołkami równoległoboku abcd 1) czy w równoległobok abcd da się wpisać okrąg?
3
Kasiaa11 :
dla jakich wartosci parametru m (m∊ R) rownanie x
4
+(m−3)x
2
+m
2
−m−6=0 ma dwa rowne rozwiazania
2
nati:
W trójkącie abc dane są wierzchołki A(0,0) B(4,4), C(−2,6) Czy dwusieczna jednego z kątów wewnętrznych tego trójkąta zawiera siew prostej d: x+y+0
1
5-latek:
3000cm
3
ile to jest dm ?
0
El:
:::rysunek::: W trójkącie ABC punkt D jest środkiem boku BC. Wykaż, że AB→ + AC→ = 2AD→
1
Matejko:
:::rysunek:::
http://matematyka.pisz.pl/forum/177438.html
2
Damian:
Witam, czy mając dane cosinusy dwóch kątów w trójkącie mogę policzyć cos trzeciego kąta ?
1
iraa:
Długość, szerokość i wysokość prostopadłościanu są w stosunku 2:1:2. Przekątna prostopadłościanu jest równa 6. Oblicz pole podstawy prostopadłościnu
2
mroku:
udowodnij tożsamość
1
cos x−
=sin x*tgx
cos x
0
lola :
Prosta l jest styczna do okręgu danego wzorem (x−3)2+(y+2)2=16 i rownoległa do prostej y=1. Wskaz rownanie prostej l:
0
Gumis:
Wznacz wszystkie wartosci liczby całkowitej n, dla których 2n
2
− n − 36 jest kwadratem liczby pierwszej.
5
Kate:
wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego są równe 2. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa wynosi ?
6
Matejko:
Proszę o zadania z logarytmów kwadratowych. Dziękuje z góry
0
rbd2:
Dane są proste k: 4x−3y+1=0 oraz m: 3x+4y+5=0. Wtedy: a) punkt P (−10,−2) należy do prostej zawierajacej jedną z dwusiecznych kątów wyznaczonych
4
paula96:
Sprawdź, czy ciąg o wzorze a
n
= 5
n
+5
n+1
jest geometryczny. Proszę o pomoc.
0
michał1111:
⎧
(−1+x
2
+y
2
)*(−2xe
−(x
2
+y
2
)
=0
⎩
(−1+x
2
+y
2
)*(−2ye
−(x
2
+y
2
)
=0
1
eerie:
czy mógłby mi ktoś sprawdzić ?
6
moni:
w trójkącie równobocznym abc mamy a(−2,−1), b (3,4) wówczas A) pole trójkąta abc jest większe od 11{7}
0
ona:
Cześć, mam rysunek w rodzaju.
1
log:
log
7
6
5
+ log
7
6
7
=
5
ola:
a) 4−
√
3
1
mroku:
udowodnij tożsamość
1
1+tg
2
α=
cos
2
α
1
bukowski:
ustal znaki współczynników funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c która ma dwa miejsca zerowe x1 i x2, jeżeli:
0
ewelina:
ustal znaki współczynników funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx+c która ma dwa miejsca zerowe x
1
i x
2
, jeżeli:
0
xd:
Zad1. Trawnik miał kształt prostokokąta o wymiarach: 24m i 12m. Zmniejszono go i teraz ma kształt prostokąta o wymiarach 18m 12m. O ile procent zmniejszył się jego obwód, a o ile pole?
0
ewelina:
Wierzchołek wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx+c, ktora ma 1 miejsca zerowe, nalezy do czwartej ćwiartki układu współrzędnych. ustal znaki wyrażenia
1
log:
log
√
5
+ log2
√
5
=
5
gosia:
Uczeń potrafi odpowiedzieć na 30 spośród 40 pytań egzaminacyjnych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odpowie na co najmniej trzy pytania z czterech wybranych losowo?
6
bukowski:
Wyznacz wszystkie wartości parametru q, dla których wierzchołek paraboli określonej podanym równaniem leży na osi Ox
1
bukowski:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których wierzchołek paraboli określonej podanym równaniem lezy nad osią Ox
7
Matejko:
Naszkicuj wykres funkcji : f(x)=log
2
1
x
2
*log o podstawie x
2
z (x+2) i podaj jej zbiór wartości
1
Anka:
Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=−3(x−2)
2
+4 są punkty współrzędnych?
6
Jakub:
Cześć mam 2 zadanka z którymi mam problem
1
Adam:
W ciągu o wyrazie ogólnym a
n
= (n
2
− 3)(n
2
− 9)(n − 4) liczba wyrazów równych 0 wynosi: a.5 b.4 c.3 d.2
1
paula96:
Trzy liczby całkowite, z których pierwsza jest trzynaście razy mniejsza, niż druga, tworzą ciąg arytmetyczny. Gdybyśmy drugą z tych liczb zmniejszyli o 16, to otrzymalibyśmy ciąg
0
Meg:
Udowodnij, że n kwadratów można zawsze pociąć prostymi w ten sposób, by z uzyskanych kawałków można było złożyć nowy kwadrat.
3
paula96:
Zadanie: Oblicz sumę 10 wyrazów w monotonicznym ciągu geometrycznym, w którym piąty wyraz jest równy 112, a siódmy 448.
0
IŚka:
Obliczyć − wektory A=2i+3j−4k
11
kacper:
Dwa zadańka
2
paula96:
Oblicz iloraz ciągu geometrycznego, jeśli szósty wyraz jest równy 80, a dziewiąty 270. Proszę o pomoc, sprawdzian, a ja nic nie rozumiem, chociaż usilnie próbuję. Z góry dzięki.
0
zrozpaczona bulka:
LUDZIE POMOCY Piszę jutro poprawkowy egzamin ze statystyki i jestem w czarnej .... z robieniem zadań, jeśli
6
jur:
6
walt:
6h
2
cosα
−
=
2tgαsinα
7
Matejko:
Jak to obliczyć:
log
2
36*log
3
36
jakbym mogł prosić o obliczenia byłoby super mi wychodz
log
2
36+log
3
36
cały czas 1 a ma wyjść 2
0
bulka:
Hej, jest ktoś w stanie rozkminić liczbę zdarzeń elementarnych w tym zadaniu: W miejscu wyst powania pewnej du ej populacji myszy le nej rozstawiono 6 pułapek
8
paula96:
Jutro mam sprawdzian, proszę o pomoc. Ciągi arytmetyczne rozumiałam, niestety geometryczne 'leżą'.
13
Magda:
kąt α jest ostry i sinα=
√
3
2
. Oblicz wartość wyrażenia sin
2
α−3cos
2
α
9
Aneczka32:
Wykaż, że liczba 6
100
−2*6
99
+10*6
98
jest podzielna przez 17.
4
xJohnyk:
Określ dziedzinę funkcji: f(x) = (−1/1−
√
5−x
2
) − 1
19
...:
1. zamieszczasz zadanie ... to przepisz (przerysuj) je dokładnie.
3
...:
4
g
=
√
⇒ 4
√
g−a
=3
√
g
16(g−a)=9g ... itd
3
g−a
2
kawa112:
Mam takie zadanie, że są dwie urny i w 1 jest 12 kul ( 5 białych i 7 czarnych) w drugiej 6 białych, 3 czarne i 2 niebieskie. i teraz rzucemy kostką − jak wypadnie parzysta to z
5
bola:
Hej mam problem Sześcian o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną do której należą dokładnie trzy jego
5
banenek:
Graniastosłup prawidłowy o podstawie trójkątnej, w którym wszystkie krawędzie są równe a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i środki dwóch krawędzi
18
Dawidek:
Wyznacz x wiedzac ze liczby x,4,x+2 w podanej kolejnosci sa drugim trzecim i czwartym wyrazem ciagu geometrycznego.
10
kasia:
zapisz w jak najprostrzej postaci wyrazenie x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)=
2
ja:
rozwiaz równanie x
3
+ 9x
2
+ 23x + 15 = 0
4
asia:
Potrzebuję kogoś, kto mógłby wytłumaczyć mi krok po kroku, jak rozwiązać tego typu równanie:
4
czacza:
pochodna: może mi ktoś z tym pomóc ciągle mam zły wynik
13
kasia_18:
jak wyznaczyć pierwiastki wielomianów : a) W(x)= 5x(2x−3)(6−2x)(3x+12)
4
Damian:
2
zosia:
Pole pewnego prostokąta wynosi 12 cm
2
. Obwód tego prostokąta jest równy długości boku kwadratu, którego pole jest równe 256 cm
2
. Oblicz długość boków prostokąta.
14
Piter23:
wyraz wzor funkcji f za pomoca wzoru funkcji g gdy f(x)=log
7
x g(x)=log
49
x
4
Piter23:
Okresl, do ktorego z przedzialów (0;1> czy (1;+
∞
) nalezy liczba dodatnia m, gdy ;
7
maturzysta:
Witam, mam zadanie z działu funkcje wymierne, wszystkie pozostałe podpunkty wyliczyłem, ale ten jest błędny, choć nie rozumiem dlaczego: