....
krzysztof: w ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33. Wyznacz środkowy wyraz i liczbę
wyrazów tego ciągu
Mila: r− różnica ciągu arytm a
n
mamy dwa podciągi:
a
1, a
3,a
5, ......a
2n+1 ciąg ma (n+1) wyrazów, S=44
a
2,a
4, a
6,.......,a
2n ciąg ma n wyrazów s=33
Sumę wyrazów pierwszego ciągu można przedstawić:
a
1+a
2+r+a
4+r+ ..........+a
2n+r=44
a
2+a
4+a
6+.......+a
2n =33
odejmuję stronami:
a
1+ n*r=11⇔a
n+1=11 to jest środkowy wyraz ciągu a
n. [(2n+2):2=n+1]
Suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych równa się 44.
różnica : 2r
| | 2a1+(n+1−1)*2r | |
S=44= |
| *(n+1)⇔ |
| | 2 | |
44=(a
1+n*r)*(n+1)⇔44=11*(n+1)
n+1=4
n=3
Liczba wyrazów: 2n+1⇔2*3+1=7
liczba wyrazów wynosi 7, aśrodkowy wyraz to 11.