Ciąg arytmetyczny
PuRXUTM: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33. Wyznacz wyraz środkowy i liczbę
wyrazów tego ciągu.
Proszę o pomoc !
21 sty 19:41
PuRXUTM:
21 sty 19:56
PuRXUTM:
21 sty 20:00
ICSP: a
n − nasz ciąg, Oczywiście n jest nieparzyste
b
n − podciąg naszego ciągu utworzony z wyrazów o numerach nieparzystych
| | n+1 | |
Wyrazów będzie zatem |
| |
| | 2 | |
| | n−1 | |
cn − podciąg z wyrazów parzystych jest ich |
| |
| | 2 | |
jakby dalej były problemy to pisz
21 sty 20:04
PuRXUTM: no jest dalej problem...
21 sty 20:05
ICSP: to takie pytanie :
| | a1 + an | |
co oznacza zapis : |
| − co to jest tak naprawdę |
| | 2 | |
21 sty 20:08
PuRXUTM: to samo co a2+an−1 średnia arytmetyczna tych liczb, nie wiem co jeszcze
21 sty 20:13
ICSP: no to podstaw nieznasz :
a
1 − wyraz pierwszy
a
n − wyraz ostatni
a
śr − wyraz środkowy

teraz zapisz równania na sumę dla ciągów a
n oraz b
n
21 sty 20:14
PuRXUTM: | | (2a1+(n−1)r)n | |
dla an Sn= |
| |
| | 2 | |
| | n+1 | | 1 | |
za bardzo nie wiem dlaczego |
| ja robiłem |
| n+1 |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 20:19
ICSP: a po co tyle zmiennych
| | a1 + an | |
Sn = |
| * n = aśr * n − masz już to o co pytają w zadaniu czyli liczbę wyrazów |
| | 2 | |
oraz wyraz środkowy. Zapisz teraz równanie dla b
n i masz układ równań.
21 sty 20:21
amen: a1 + ........ + a1 + 2r + ......... + a1 + 4r = 44
.....+ a1 + r + ............+ a1 + 3r + ........... = 33
wiemy, ze wyrazow nieparzystych bedzie o 1 wiecej, stad wszystkie wyrazy oprocz srodkowego sie
zredukuja;
wyraz srodkowy: 44 − 33 = 11; wiec takze (a1 + an)/2 = 11
suma = 77
latwo teraz obliczyc n
21 sty 20:22
Eta:
Mam taki ładny sposób

a
s −−− wyraz środkowy tego ciągu
n −−− ilość wszystkich wyrazów
m−−−− ilość wyrazów o numerach parzystych
k −−−− ilość wyrazów o numerach nieparzystych
m+k=n i k−m=1
Ze wzoru:
Sn= as*n
to: (**) S
m= a
s*m =33 i (***) S
k= a
s*k=44
dodając stronami i odejmując stronami (**) i (***)
(m+k)*a
s= 77 ⇒ n*a
s=77 i (k−m)*a
s= 11 ⇒ 1*a
s=11 ⇒
as=11
to:
n= 7
21 sty 20:23
ICSP: | 1 | |
| n + 1  Pomyśl |
| 2 | |
mamy n które jest nieparzyste. Dzielimy liczbę nieparzystą na 2 to otrzymujemy jakąś liczbę
która nie jest naturalna. Później do takiej liczby dodajemy 1 i nadal otrzymujemy liczbę która
nie jest naturalna!
Czy liczba wyrazów może nie być naturalna
21 sty 20:24
21 sty 20:24
ICSP: JUż sobie idę
21 sty 20:25
PuRXUTM: dzięki ICSP
21 sty 20:27
Eta:
21 sty 20:27
PuRXUTM: Dzięki Wszystkim
21 sty 20:27
Eta:
21 sty 20:27