jerey: Pokazać, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n
5−n jest podzielna przez 30.
n
5−n=n(n
4−1)=n(n
2−1)(n
2+1)=n(n−1)(n+1)(n
2+1) i co dalej?
20 mar 20:17
zawodus: Dalej
20 mar 20:19
bezendu:
n5−n=n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=
=n(n−1)(n+1)(n2−4+5)
n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5n(n−1)(n+1)
20 mar 20:19
jerey: a uzasadnienie jakies?
20 mar 20:23
bezendu: pierwsza część to iloczyn pięciu kolejnych liczb więc jest podzielne przez 5 druga część ma
piątkę iloczyn 3 kolejnych jest podzielny przez 3 co druga jest parzysta więc całość
podzielne przez 30
20 mar 20:27
bezendu:
Zadowolony ? Można jeszcze z dwumiany Newtona to pokazać chyba ?
20 mar 20:28
jerey: ok, dzieki
20 mar 20:29
Mila:
Bezendu, jak klasówka?
20 mar 20:29
zawodus: bardzo sztuczkowe rozłożenie...
20 mar 20:30
bezendu:
Nie jestem wgl z niej zadowolony.
20 mar 20:30
Mila: Co zawaliłeś?
20 mar 20:31
bezendu:
Zawodus ważne, że działa i jest ok

Zastanawiam się nad wersją z dwumianem ale chyba na razie za wysokie progi.
20 mar 20:32
bezendu:
Zadanie z przekrojem+był podany kąt dwuścienny i trzeba było obliczyć h. Ja pisałem inny zestaw
niż klasa, może będę mógł poprawić w następnym tygodniu.
20 mar 20:34
zawodus: można było od razu z pierwszego pokazać...
A najlepiej nauczyć się MTF
20 mar 20:35
bezendu:
Dobry żart, w maju tak, teraz nie.
20 mar 20:37
20 mar 20:42
bezendu:
Oglądałem je i szczerze również miałbym z nim problem. A zadań ze zbioru Kiełbasy nie
przerabiam bo mam zadania z innego zbioru.
20 mar 20:43