matematykaszkolna.pl
Przekrój ostrosłupa. jakubs: rysunekZadanko ze zbioru A. Kiełbasy nr 531 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Przez krawędź boczną o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt β ()<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:22
jakubs: rysunekTen przekrój to trapez równoramienny. Ale nie mam pomysłu jak ruszyć to zadanie Jakaś wskazówka ?
20 mar 13:24
...: 1. zamieszczasz zadanie ... to przepisz (przerysuj) je dokładnie. Po co marnotrawisz czas innych na twoje zgaduj−zgadule ...
20 mar 13:38
jakubs: Przepisałem treść dokładnie. Rysunek dałem swój, bo chcę tylko wskazówkę, a nie zeby mi je ktoś rozwiązał... Gdzie masz "zgaduj−zgadule" ?
20 mar 13:39
jakubs: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Przez krawędź boczną o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt β (0<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:40
...: ... przepisujesz drugi raz i znów "wklejasz" głupawkę. przez krawędź postawy a nie przez krawędź boczną
20 mar 13:43
jakubs: Masz racje. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Przez krawędź podstawy o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt β (0<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:45
Mila: rysunek
20 mar 17:04
jakubs: Mila dzięki za rysunek. Jak wyznaczyć |KL| ? Z podobieństwa trójkątów jakoś by się dało ?
20 mar 17:42
Mila: Np. obliczasz kolejno 1) SE 2)ME 3)SM 4) ΔSKL∼ΔBCE
20 mar 17:44
jakubs: Poddaje się z tym zadaniem, za głupi na to jestem.
20 mar 18:15
Mila: Co obliczyłeś?
20 mar 18:25
jakubs:
 a*cosα 
SE=

2 
20 mar 18:28
Mila: 1) W ΔSOE:
 0,5a 
cosα=

|SE| 
|SE|*cosα=0,5a
 a 
|SE|=

2cosα 
2) W ΔNEM: z tw. sinusów
NM a 

=

sinα sin(180−(α+β)) 
 asinα 
|NM|=htrapezu=

sin(α+β) 
ME a asinβ 

=

⇔|ME|=

sinβ sin(α+β) sin(α+β) 
3) |SM|=|SE|−|ME|
 a asinβ sin(α+β)−2sinβcosα 
|SM|=

=a*

2cosα sin(α+β) 2 cosα*sin(α+β) 
SM SE 

=

|KL| a 
 a*|SM| 
|KL|=

|SE| 
|KL|=|SM|*2cosα Podstawiaj i licz dalej
20 mar 19:05
jakubs: Mila dzięki serdeczne ! Doszedłem do tego
 [a*sin(α+β)+sin(α+β)−2sinβcosα]*a*sinα 
Pt=

2sin2(α+β) 
Próbuje coś wyciągnąć przed nawias, ale nic sensownego z tego mi nie wychodzi.
20 mar 19:26
Mila: Mała pomyłeczka . bez tego a w pierwszym składniku licznika , poza nawiasem wtedy a2*sin α. Potem rozpisz sin(α+β)=...
20 mar 19:36
jakubs:
 a[sin(α+β)−2sinβcosα] 
|KL|=

sin(α+β) 
 (a+|KL|)*|NM| 
Pt=

2 

a*sin(α+β)+a[sin(α+β)−2sinβcosα] 

sin(α+β) 
 a*sina 
Pt=

*

2 sin(α+β) 
 a*sina[a*sin(α+β)+a[sin(α+β)−2sinβcosα]] 
Pt=

2sin2α 
 a2sinα[2sin(α+β)−2sinβcosα] 
Pt=

2sin2α 
Jest ok?
20 mar 20:09
Mila: Nie. Problem z ułamkami.
 a*sin(α+β)+a*[sin(α+β)−2sinβcosα] a*sinα 
Pt=

*

=
 2sin(α+b) sin(α+β) 
 2sin(α+β)−2sinβ*cosα 
=a2*sinα*

=
 2sin2(α+β) 
 2*sinα*cosβ+2sinβcosα−2sinβ*cosα 
=a2sinα*

=
 2sin2(α+β) 
 a2*sinα*sinα*cosβ 
=

sin2(α+β) 
 a2*sin2α*cosβ 
Ptrapezu=

sin2(α+β) 
20 mar 20:22
jakubs: Jejku wpisywałem w mianowniku 2sin2α, a na kartce mam 2sin2(α+β). Wcześniej zgubiłem a w |KL| i dlatego źle miałem obliczenia. Dziękuje serdecznie za pomoc emotka
20 mar 20:29
Mila: emotka
20 mar 20:30