Przekrój ostrosłupa.
jakubs:

Zadanko ze zbioru A. Kiełbasy nr 531
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. Przez krawędź boczną o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną
podstawy kąt β ()<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:22
jakubs:

Ten przekrój to trapez równoramienny. Ale nie mam pomysłu jak ruszyć to zadanie

Jakaś wskazówka ?
20 mar 13:24
...:
1. zamieszczasz zadanie ... to przepisz (przerysuj) je dokładnie.
Po co marnotrawisz czas innych na twoje zgaduj−zgadule ...
20 mar 13:38
jakubs: Przepisałem treść dokładnie. Rysunek dałem swój, bo chcę tylko wskazówkę, a nie zeby mi je ktoś
rozwiązał...
Gdzie masz "zgaduj−zgadule" ?
20 mar 13:39
jakubs: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. Przez krawędź boczną o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną
podstawy kąt β (0<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:40
...:
... przepisujesz drugi raz i znów "wklejasz" głupawkę.
przez krawędź postawy a nie przez
krawędź boczną
20 mar 13:43
jakubs: Masz racje.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. Przez krawędź podstawy o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną
podstawy kąt β (0<β<α). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 mar 13:45
Mila:
20 mar 17:04
jakubs: Mila dzięki za rysunek. Jak wyznaczyć |KL| ?
Z podobieństwa trójkątów jakoś by się dało ?
20 mar 17:42
Mila:
Np. obliczasz kolejno
1) SE
2)ME
3)SM
4) ΔSKL∼ΔBCE
20 mar 17:44
jakubs: Poddaje się z tym zadaniem, za głupi na to jestem.
20 mar 18:15
Mila:
Co obliczyłeś?
20 mar 18:25
20 mar 18:28
Mila:
1) W ΔSOE:
|SE|*cosα=0,5a
2) W ΔNEM: z tw. sinusów
| NM | | a | |
| = |
| |
| sinα | | sin(180−(α+β)) | |
| | asinα | |
|NM|=htrapezu= |
| |
| | sin(α+β) | |
| ME | | a | | asinβ | |
| = |
| ⇔|ME|= |
| |
| sinβ | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
3)
|SM|=|SE|−|ME|
| | a | | asinβ | | sin(α+β)−2sinβcosα | |
|SM|= |
| − |
| =a* |
| |
| | 2cosα | | sin(α+β) | | 2 cosα*sin(α+β) | |
|KL|=|SM|*2cosα
Podstawiaj i licz dalej
20 mar 19:05
jakubs: Mila dzięki serdeczne !
Doszedłem do tego
| | [a*sin(α+β)+sin(α+β)−2sinβcosα]*a*sinα | |
Pt= |
| |
| | 2sin2(α+β) | |
Próbuje coś wyciągnąć przed nawias, ale nic sensownego z tego mi nie wychodzi.
20 mar 19:26
Mila:
Mała pomyłeczka .
bez tego a w pierwszym składniku licznika , poza nawiasem wtedy a2*sin α.
Potem rozpisz sin(α+β)=...
20 mar 19:36
jakubs: | | a[sin(α+β)−2sinβcosα] | |
|KL|= |
| |
| | sin(α+β) | |
| | | a*sin(α+β)+a[sin(α+β)−2sinβcosα] | |
| | | sin(α+β) | |
| | a*sina | |
Pt= |
| * |
| |
| | 2 | | sin(α+β) | |
| | a*sina[a*sin(α+β)+a[sin(α+β)−2sinβcosα]] | |
Pt= |
| |
| | 2sin2α | |
| | a2sinα[2sin(α+β)−2sinβcosα] | |
Pt= |
| |
| | 2sin2α | |
Jest ok?
20 mar 20:09
Mila: Nie. Problem z ułamkami.
| | a*sin(α+β)+a*[sin(α+β)−2sinβcosα] | | a*sinα | |
Pt= |
| * |
| = |
| | 2sin(α+b) | | sin(α+β) | |
| | 2sin(α+β)−2sinβ*cosα | |
=a2*sinα* |
| = |
| | 2sin2(α+β) | |
| | 2*sinα*cosβ+2sinβcosα−2sinβ*cosα | |
=a2sinα* |
| = |
| | 2sin2(α+β) | |
| | a2*sinα*sinα*cosβ | |
= |
| |
| | sin2(α+β) | |
⇔
| | a2*sin2α*cosβ | |
Ptrapezu= |
| |
| | sin2(α+β) | |
20 mar 20:22
jakubs: Jejku wpisywałem w mianowniku 2sin
2α, a na kartce mam 2sin
2(α+β). Wcześniej zgubiłem a w
|KL| i dlatego źle miałem obliczenia.
Dziękuje serdecznie za pomoc
20 mar 20:29
Mila:
20 mar 20:30