prosze o pomoc
kasia: zapisz w jak najprostrzej postaci wyrazenie
x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)=
20 mar 11:38
wredulus_pospolitus:
opuść nawiasy poczynając od tych 'najbardziej wewnątrz'
20 mar 11:43
kasia: ale mi wyszlo na sprawdzianie 2x−2 i bylo zle
opuscilam nawiasy prosze mi to zrobic mojej mamie −2,a tacie 0
20 mar 11:51
kasia: x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)=
prosze o rozwiazanie zapisz w jak najprostrzej postaci wyrazenie
mi wyszlo 2x−2 i bylo zle
mojej mamie −2
a tacie 0
i juz nie wiem
20 mar 11:55
wredulus:
To pokaz jak (krok po kroku) rozwiazujesz to wskaze blad
20 mar 11:56
wredulus:
0 to wynik prawidlowy
20 mar 11:56
kasia: x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)=
x−(1−(x−1+x−x+1+x)−x+1=
x−1+x+1−x+x−1−x−x−1=2x−2
20 mar 12:03
wredulus_pospolitus:
po pierwsze:
x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)
) <−−− zapomniałaś o jednym nawiasie zamykającym
po drugie: zamiast pozbywać się kolejnych nawiasów ... najpierw dodaj/odejmij: x−1+x−x+1+x = 2x
i od razu łatwiej jest nie zrobić pomyłki
po trzecie: przy ostatnim opuszczaniu nawiasu część wyrazów ma niezmieniony znak
20 mar 12:10
kasia: nie kapuje to jaki jest wynik prosze krok po kroku
20 mar 12:26
wredulus_pospolitus:
x−(1−(x−(1−x)−(x−1)+x)−(x−1)) =
= x−(1−(x−1+x−x+1+x)−(x−1)) = x−(1−(2x)−(x−1)) =
= x−(1−2x−x+1) = x−(2−3x) =
= x − 2 +3x = 4x−2
pytanie brzmi ... gdzie jest brakujące zamknięcie nawiasu

tam gdzie napisałem

(na końcu)
czy wcześniej
20 mar 12:33
kasia: na koncu
20 mar 12:43