matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi.
Justa:
Suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) jest równa wyrazowi a
n
. Stosunek
1
różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi −
. Oblicz n oraz piaty wyraz ciągu.
4
20 mar 21:22
Justa:
? pomoże ktoś ?
20 mar 22:46
Maslanek:
Mamy: a
1
: ? r: ? Wiemy:
a
1
+a
n
2a
1
+(n−1)*r
S
n
=
*n=
*n=a
n
=a
1
+(n−1)r
2
2
r
1
oraz
=−
a
1
4
Licz
20 mar 22:50