prawdopodobienstwo
23: Dany jest zbiór wszystkich DWUcyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwo ze losowo
wybrana liczba z tego zbioru jest podzielna przez 6 lub przez 8
20 mar 23:21
kordian_wallenrod: Ω−ilość wszystkich liczb dwucyfrowych
AuB−ilość liczb podzielnych przez 6 lub 8
Wszystkich liczb dwucyfrowych jest: 90
Wśród 90 kolejnych liczb jest
90/6= 15 − liczb podzielnych przez 6
90/8= 11,25 = 11 − liczb podzielnych przez 8
nie wiem jak obliczyc czesc wspolna
20 mar 23:24
23: no wlasnie

! oto jest pytanie ktoś pomoże :< ? Dzięki kordian
20 mar 23:26
PW: Liczba jest podzielna przez 6 i przez 8, jeżeli jest wielokrotnością liczby
2•2•2•3 = 24.
W zbiorze liczb dwucyfrowych są to: 24, 48, 72.
21 mar 15:43