matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
asia:
Potrzebuję kogoś, kto mógłby wytłumaczyć mi krok po kroku, jak rozwiązać tego typu równanie: 3x
3
− 4x
2
− 3x + 4 = 0 z góry dziękuje za zrozumienie braku mojej wiedzy w temacie.
20 mar 11:04
J:
4
⇔ 3x(x
2
− 1) − 4(x
2
− 1) = 0 ⇔ (3x −4)(x
2
−1) = 0 ⇔ (3x − 4)(x +1)(x − 1) = 0 ⇔ x=
3
lub x =1 lub x = −1
20 mar 11:13
asia:
grupowanie tak?
20 mar 11:35
J:
Tak. I przedstawianie w postaci iloczynowej.
20 mar 12:37
asia:
dzięki wielkie
20 mar 12:42