wysokość trójkąta
Dawid:

a=17 b=25 c=28 oblicz h −pomocy
20 mar 20:55
Saizou : "wzór herona" i wzór typowy na pole trójkąta
20 mar 20:57
Dawid: a jaśniej?
20 mar 21:07
5-latek: Jasniej sie nie da .
Napisz tu wzor herona na pole trojkata
20 mar 21:10
Dawid: pole to połowa obwodu i z tego wynika ze h to 2,5 − zgadza się?
20 mar 21:24
5-latek: A coz to za herezje piszesz
Przeciez pole wyraz sie np w cm2 a obwod w cm to jak mozesz napisac ze np pole 24cm2=
48cm
Pisz tu wzor herona
20 mar 21:27
Dawid: pierwiastek z p(p−a)(p−b)(p−c)
20 mar 21:30
Dawid: a p to jest polowa obwodu − a myslalem ze to juz jest pole trojkata − hahaha
20 mar 21:31
5-latek: | | a+b+c | |
p= |
| bo to jest polowa obwodu w tym wzorze |
| | 2 | |
| | 17+25+28 | |
p= |
| = policz i z tego wzoru wylicz pole tego trojkata |
| | 2 | |
Jak obliczysz to pole to zastosuj nastepny wzor na pole trojkata a mianowicie
Tylko zauwaz ze a w tym wzorze to bedzie nasze c bo c jest podstawa tego trojkata (patrz
| | 1 | |
rysunek . Wiec nasz wzor bedzie nastepujacy P= |
| c*h |
| | 2 | |
Pole masz obliczone , c masz dane w zadaniu wiec z tego wzoru wylicz h i tyle
20 mar 21:37
Dawid: dzięki wielkie − wyszlo 15 tak jak w odpowiedziach
20 mar 21:44
5-latek: No i gitara
20 mar 22:05
Saizou : no i gitara, przecież wystarczyło podstawić do wzoru
20 mar 22:06