Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu
wkretka: Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu r = 3/2 cm. Oblicz obwód tego
trapezu wiedząc, że przekątna AC jest równa 5 cm.
20 mar 23:38
Janek191:

a = I A B I
b = I C D I
c = I AD I = I B C I
I AC I = 5
( a − x)
2 +h
2 = I AC I
2
więc
( a − x)
2 + 3
2 = 5
2 ⇒ ( a − x)
2 = 25 − 9 = 16
a − x =
√16 = 4
zatem
2 a − (a − b) = 8
a + b = 8
Trapez jest opisany na okręgu, więc 2 c = a + b = 8
Obwód trapezu
L = a + b + 2 c = 8 + 8 = 16
Odp. L = 16 cm.
============
22 mar 06:19
Bogdan:
| | a + b | |
a + b = 2c, |
| = √25 − 9 = 4 ⇒ a + b = 8 |
| | 2 | |
Obwód L = a + b + 2c = a + b + a + b = 8 + 8 = 16 i już
22 mar 08:52