parametr - założenia
Kasia: Parametry

Witam, bardzo proszę o pomoc, by przynajmniej ktoś powiedział, czy dobrze myślę i jakie mają
być założenia.
Wyznacz wartości parametru m (m należy do R) , dla których równanie:
| m−1 | |
| x2 −2(m+2)x + m + 4 = 0 nie ma rozwiązania. |
| m−5 | |
Ja bym zrobiła takie założenia:
1. Delta mniejsza od zera i a różne od zera
2. a równe zero, b równe zero i c różne od zera
Z takich założeń nie wychodzi, chyba, że w obliczeniach się pomylilam
20 mar 21:19
Maslanek: Najpierw dziedzina m≠5
Później dwa przypadki:
(1) funkcja liniowa: a=0
Co wtedy się dzieje?
(2) funkcja kwadratowa: a≠0
Δ<0
20 mar 21:24
picia:
brakuje m≠5
20 mar 21:25
Kasia: Dzięki Maslanek, czyli dobrze myślałam, dziedzinę też uwzglednilam tylko tutaj zapomnialam o
tym napisać, widocznie w obliczeniach się pomylilam.... Dziwne.
20 mar 21:26
Kasia: Nie chciałoby się komuś tego rozwiązać i podać wyniku? Nie wiem,czy w odpowiedziach jest błąd,
czy tez ja o tej porze już liczyć nie potrafię...
20 mar 21:30
Maslanek: | | m−1 | |
Δ=(4m2+16m+16)−(4m+16)* |
| |
| | m−5 | |
Taka delta wyszła?
20 mar 21:34
Kasia: No tak i dalej z tego nie wyszło już tak jak w odpowiedziach niestety
20 mar 21:37
Kasia: Rozpisal ktoś, albo doszedł do wyniku?
20 mar 21:56
Maslanek: To piszmy:
Δ<0
Dzielę przez 4 od razu:
| | m−1 | |
m2+4m+4−(m+4)* |
| <0 | *(m−5)2 |
| | m−5 | |
(m+2)
2(m−5)
2−(m+4)(m−1)(m−5)<0
(m
2−3m−10)
2−(m
2+3m−4)(m−5)<0
m
4+9m
2+100+(−6m
3−20m
2+60m)−(m
3−5m
2+3m
2−15m−4m+20)<0
m
4−7m
3−9m
2+79m+80<0
Niech W(m)=m
4−7m
3−9m
2+79m+80
W(2)=16−56−36+150+80
W(4)=256−448−144+300+80
W(5)=625−875−225+395+80=0
To podzielmy (m
4−7m
3−9m
2+79m+80):(m−5)
20 mar 22:24
Maslanek: Dalej:
m
4−7m
3−9m
2+79m+80=(m−5)(m63−2m
2−19m−16)=(m−5)(m+1)(m
2−3m−16)
Trzeba jeszcze rozbić ten ostatni czynnik, ale ze względu na dziwny pierwiastek nie robię
20 mar 22:28
Mila:
Też mam dziwne wyniki. z tym √73
20 mar 22:36
20 mar 22:39