proszę o wskazanie błędu, bo coś mi wynik nie wychodzi.
W kwadracie dane ABCD dane są: wierzchołek A(1, −3), i równanie prostej k: 2x−y=0, w której
zawiera się jedna z przekątnych kwadratu. Znajdź współrzędne wierzchołka C i oblicz pole
kwadratu
Prosta k: 2x=y, więc przecina ona oś OX i OY w (0,0). Dlatego na tym etapie nie wiem jak
narysować tą prostą,
| −1 | ||
Druga przekątna, np m, jest prostopadła do k, dlatego a1a2=−1, więc a2= | ||
| 2 |
| −1 | ||
Więc ustalam wzór prostej m: y= | x+b | |
| 2 |
| −5 | −1 | 5 | ||||
Zatem b= | czyli prosta m: y= | x − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| −1 | 5 | |||
2x= | x − | |||
| 2 | 2 |
| xc−1 | ||
−1= | xc=−1 | |
| 2 |
| yc−2 | ||
−2= | yc=2 | |
| 2 |
| xC+1 | yC−3 | |||
−1= | i −2= | |||
| 2 | 2 |