Fizyka
Kamil: Witam, czy ktoś umiałby zrobić te zad. ?
1.Na gładkim stole położono dwa ciężarki o masach m1=250 g i m2=500 g połączono gumką.W pewnej
chwili ciężarki te rozsunięto/ Lżejszy z nich zaczął poruszać się z przyspieszeniem o
wartości a1=0,2 m/s2. Z jakim przyspieszeniem poruszał się drugi ciężarek?
3.
(*)
Człowiek o masie m= 50 kg wspina się po pionowej linie z przyspieszeniem równym a =0,2 m/s2.
Oblicz napięcie liny. Masę liny zaniedbać, a przyspieszenie ziemskie przyjąć g =9,8 m/s2.
4.
Oblicz wartość siły napięcia liny dźwigu, który w początkowej fazie ruchu podnosi ciało o
masie 50 kg z przyspieszeniem o wartości 1 m/s2.
20 mar 22:12
20 mar 22:16