przeksztalcenia
zadanie: T i S sa przeksztalceniami pewnego zbioru Z, przy czym T jest odwracalne, zas S nie jest.
Uzasadnij bezposrednio z definicji odwracalnosci, ze zlozenia TS oraz ST nie sa odwracalne.
moge prosic o pomoc?
20 mar 20:15
zadanie: ?
20 mar 20:24
zadanie: ?
20 mar 21:09
zadanie: ?
20 mar 21:39
zadanie: poprosilbym o pomoc
20 mar 21:52
zadanie: ?
20 mar 22:22
zadanie: zalozmy moze ze te przeksztalcenia to funkcje
czyli T◯S=T(S(X)) oraz S◯T=S(S(X))
funkcja odwracalna jest roznowartosciowa i na
a funkcja nieodwracalna nie jest roznowartosciowa albo nie jest na
jak to wykorzystac?
20 mar 23:11
zadanie: ?
20 mar 23:53
zadanie: jak wykorzystac te definicje?
21 mar 00:15
Trivial:
Zakładam, że w zadaniu chodzi o T, S: Z → Z.
f(x) = S(T(x)) f: Z → Z
g(x) = T(S(x)) g: Z → Z
1. Załóżmy, że S nie jest suriekcją, czyli S(Z) = A ≠ Z. Wtedy:
f(Z) = S(T(Z)) = S(Z) = A ≠ Z ⇒ f nie jest suriekcją
g(Z) = T(S(Z)) = T(A) ≠ Z ⇒ g nie jest suriekcją
2. Załóżmy, że S nie jest różnowartościowe, czyli ∃z1,z2∊Z : z1 ≠ z2 ∧ S(z1) = S(z2)
f(x1) = S(T(x1)) = S(z1) = S(z2) = S(T(x2)) = f(x2) ⇒ f nie jest iniekcją
g(z1) = T(S(z1)) = T(S(z2)) = g(z2) ⇒ g nie jest iniekcją
3. W pozostałych przypadkach S byłoby odwracalne.
21 mar 14:18
zadanie: dziekuje
21 mar 16:27