Ciąg geometryczny
paula96: Jutro mam sprawdzian, proszę o pomoc. Ciągi arytmetyczne rozumiałam, niestety geometryczne
'leżą'.
Olicz siódmy wyraz ciągu geometrycznego, jeśli iloczyn wyrazów szóstego i ósmego jest równy −6.
Z góry dziękuję.
20 mar 15:01
Kaja: jesli ciąg jest geometryczny to zachodzi a27=a6*a8
ale tu wychodzi wtedy żw a7=−6 co jest sprzeczne, więc sprawdź jeszcze raz treść zadania
20 mar 15:05
jakubs: Na pewno −6 ?
Z własności ciągu geometrycznego
(a7)2=a6*a8
Żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da wyniku ujemnego.
20 mar 15:07
J: Jest równy 6 , czy − 6 ?
20 mar 15:07
paula96: Zadanie ze sprawdzianu− jest równy −6... Sprawdzałam. A gdyby był równy 6, a ten 'minus' nie
był minusem, tylko myślnikiem?
20 mar 15:46
Kaja: to wtedy a7=√6 lub a7=−√6
20 mar 15:47
paula96: Dziękuję

!
20 mar 15:52
daras: a może jest to ciąg liczb zespolonych?
20 mar 16:19
paula96: Być może, ale ja na moim etapie edukacji nawet nie wiem, co to znaczy

.
20 mar 16:25