Perspektywa
ktosik: Witam forumowiczów. Przyjmijmy, że mam pewne zdjęcie na którym mogę zobaczyć dom
(x− wysokość domu, y − odległość od fotografa). Widzę jednak za domem również na zdjęciu
wieżowiec (mniejszy oczywiście niż w rzeczywistości, tzn. z bliska) − jego wysokość to a.
Mając te dane chcę obliczyć odległość (oznaczenie: b) wieżowca od fotografa, aby stosunki i
dane na zdjęciu były prawdziwe... Myślałem o Talesie, ale sam już nie wiem i się zagmatwałem.
Dzięki z góry
20 mar 21:08
Maslanek: Tak jest.
Tylko zastanawiam się, czy chcesz to zrobić realnie czy na potrzeby zadania

Jeżeli realnie, to musiałbyś pomniejszyć 'x' i 'a' o wysokość Twoich oczu nad ziemią w chwili
patrzenia,
20 mar 21:10
ktosik:

Bardziej realnie, choć nie do końca

. Załóżmy, że fotograf leżał na ziemi.
Szara kropka to fotograf. Niebieska linia to dom. Żeby obliczyć wysokość wieżowca to jego
wysokość musiałaby być równa różowej kresce, a jeśli jest równa to pomarańczowej to muszę
"przesunąć" trochę tak(przesunięta − pomarańczowa przerywana). No a ten wieżowiec nie mógłby
być na tym rysunku pomarańczową ciągłą? Hmm.. No bo nie mam pewności, że "z" wysokości
wieżowca oraz wysokości domu i odległości od fotografa "da się utworzyć" tw. talesa..
20 mar 21:27
Maslanek: Hmm...

Tzn. chcemy połączyć prostą fotografa, szczyt domu i szczyt wieżowca, ale nie możemy tego
zrobić, bo jeśli połączymy szczyt domu i fotografa, to szczyt wiezówca jest nad prostą.
Dokonujemy przesunięcia równoległego szczytu o pewną wartość x.
Wtedy z twierdzenia Talesa policzylibysmy L+x, gdzie L− odległość wieżowca od fotografa.
Więc teoretycznie, jeśli znalibyśmy wartość x to nic nie stoi na przeszkodzie.
Przynajmniej wg mnie

Jeśli nie znamy, to trochę kicha

A nie chce mi się myśleć nad czymś więcej
20 mar 21:33
ktosik: Ok, dzięki
20 mar 21:35