Wzory skróconego mnożenia.
ola: Wzory skróconego mnożenia.
a) 4− √3 b) 1−2√2
Wzór znam, ale nie potrafię obliczyć. Proszę o pomoc.
20 mar 20:50
5-latek: Powiedz gdzie tu masz wzory skroconego mnozenia ?
20 mar 20:52
ola: mam obliczyć a+b ze wzorów skróconego mnożenia i nie wiem jak mam to zrobić
20 mar 20:56
5-latek: Wobec tego napisz cala tresc zadania
20 mar 20:58
kika: 4−√3+1−2√2=..
20 mar 20:59
ola: tak to wiem, ale nie potrafię dalej tego wyliczyć
20 mar 21:00
ola: Taka była podana treść tego zadania
20 mar 21:01
kika: 5−2√2−√3 i koniec
20 mar 21:03
ola: Bardzo dziękuje za wytłumaczenie
20 mar 21:05
20 mar 21:07
5-latek: Juz pewnie odzewu nie bedzie bo ma rowiazanie
20 mar 21:08
ola: 4−√3 / 1−2√2 = 4−2√2−√3 ?
20 mar 21:12
kika: Źle Zapisz obl
20 mar 21:16
5-latek: A co to jest? Jaks nowa teoria

Czy dzielenie to odejmowanie ?
Teraz popatrz jak sie usuwa niewymiernosc z mianownika
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html i to jak najszbciej zapoaznaj sie z tym . Przeciez jestes w liceum
20 mar 21:18
ola: Tylko tak to rozpisałam, nie potrafię tego doprowadzić do innej postaci.
Najpierw policzyłam 4:1 a później przepisałam resztę bo tego nie da się, albo ja nie umiem
podzielić
20 mar 21:19
20 mar 21:20
Domel: kika o co chodzi w twoim zapisie 4−√3+1−2√2=.. − przecież w zadaniu mamy chyba
wymnożyć a i b?
20 mar 21:25
5-latek: Ma policzyc a+b (post 20:56
czesc
20 mar 21:29
Domel: No nie zauważyłem postu
oli z 20:56
20 mar 21:30
Domel: witam
20 mar 21:31
Domel: Już się wystraszyłem, że jak Putin zajął Krym to matematykę też rozwalił
20 mar 21:33
ola: dochodzę tylko do tego i nie wiem co dalej
| | 4−√3 | | 2√2−√3 | |
4−√3 / 1−2√2 = |
| * |
| |
| | 1− 2√2 | | 2√2 − √3 | |
20 mar 21:39
5-latek: NO moze tego mu sie nie uda
Przymierza sie tez do Estonii a to juz nie sa przelewki
20 mar 21:40
picia:
Ola nie wiem skad to wytrzasnelas...
20 mar 21:42
ola: miałam usunąć niewymierność z mianownika, ale dobra poddaję się
20 mar 21:44
picia:
nie poddawaj sie. walcz

musisz skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia aby pozbyc sie niewymiernosci z mianownika.
20 mar 21:46
Domel: No grażdianin P przypomina jako żywo herra H z najlepszych czasów
a dla Oli − (a+b)(a−b) = a2−b2
no i jak to wykorzystasz?
20 mar 21:50
ola: (4−√2)2 + 2* (4−√3 * 1−2√2)+ (1−2√2)2
coś takiego mi wyszło i dalej nie wiem jak to policzyć
20 mar 21:51
5-latek: Ola przeciez mas w mianowniku 1−2
√2 wiec to wyrazenie swoje musisz pomnozyc przez
Masz skorzystac z e wzoru skroconego mnozenia
(a+b)(a−b)=a2−b2
Teraz zobacz masz z tego wzoru czynnik (a−b) wiec zeby skorzystac z tego wzoru musisz
licznik i mianownik wyrqazenia pomnozyc przez czynnik (a+b)
wiec bedzie tak
| 4−√3 | | 1+2√2 | | (4−√3)(1+2√2) | |
| * |
| = |
| = licznik sama |
| 1−2√2 | | 1+2√2 | | (1−2√2)(1+2√2) | |
sobie policzysz bo to zwykle mnozenie
Patrz teraz na mianownik
Mamy tu (1−2
√2)(1+2
√2) a to sie rowna (patrz na wzor 1
2−(2
√2)
2= 1−2
2*(
√2)
2= 1−4*2
=−7 i o to chodz w tym usuwaniu niewymiernosci z mianownika
20 mar 21:54
ola: (4−√3 +1−2√2)(4−√3 −1−2√2)= (4−√3)2 − (1−2√2)2= (16−3)−(1−4)= 13−(−3)=16
20 mar 21:56
5-latek: Jesli w tym momencie Zachod nic nie zrobi (skad my to POlacy akuratnie znamy ) to ja mysle ze
bedzie wojna , bo nikt go nie powtrzyma
20 mar 21:56
Paulina:
Nie chcę być nie miła ale po co na forum poruszasz kwestię polityki ? to nie miejsce i czas na
to. Każdy ma inne poglądy i nie koniecznie je musi tutaj umieszczać bo to forum matematyczne ?
20 mar 21:59
5-latek: zaraz ide spac (bo do pracy rano
Ale zobacz mianownik juz CI policzylem= −7
Licznik (4−√3)(1+2√2)= 4*1+4*2√2−√3*1−√3*2√2= 4+8√2−√3−2√6
20 mar 22:00
ola: (4−√3 +1−2√2)(4−√3 −1−2√2)= (4−√3)2 − (1−2√2)2= (16−3)−(1−4)= 13−(−3)=16
dobrze to zrobiłam czy dalej źle?
20 mar 22:01
5-latek: Akuratnie to Ciebie tez dotyczy .
Zycie to nie tylko matematyka
20 mar 22:03
Paulina:
Dla mnie przed maturą liczy się tylko język francuski i matematyka. Jakoś nie interesuję mnie
kwestia Ukrainy ani trochę. Dobranoc. Ale to forum matematyczne a nie polityczne...
20 mar 22:05
5-latek: Zakonczmy to .
jetes jeszce mloda osoba i dopiero wchodzisz w zycie
Pogadamy za 3, 4 lata jak bedziesz na tym forum
20 mar 22:07
Domel: ola a co ty właściwie mnożysz


To ani trochę nie przypomina licznika.
5−latek już
ci podał na tacy licznik
20 mar 22:10
Domel: Paulina mam nadzieję, że język francuski przyda ci się w Gujanie Francuskiej (myślę, że
odpowiednio daleko od Europy w razie czego)
No ale w ogóle i w szczególe to powodzenia na maturze
20 mar 22:14
Paulina:
Francuski zdaję dodatkowo. Lepiej znać jakiś fajny język bo angielski już jest oklepany
strasznie

Może kiedyś się przyda. Nie dziękuję
20 mar 22:15
Domel: Poza tym (4−√3)2 ≠ 16−3 a (1−2√2)2 ≠ (1−4) − proponuję poważnie przysiąść na fałdkach i
przerobić te wzory skróconego mnożenia
20 mar 22:20