2m³-10m²+2m-1=0
jacek: 2m³−10m²+2m−1=0
Metoda grupowania odpada, probowalem pierwiastkiem, nie ma
20 mar 22:16
ICSP: wielomian stopnia III musi mieć co najmniej jeden pierwiastek
20 mar 22:19
jacek: W(−1) ≠ 0
W(1) ≠ 0
W(−1/2) ≠ 0
W(1/2) ≠ 0
20 mar 22:19
Piotr 10: A co z niewymiernymi pierwiastkami ? Sprawdziłeś tylko, że wielomian nie posiada wymiernych
pierwiastkow
20 mar 22:20
jacek: To jak to trzeba zrobić?
20 mar 22:21
jacek: hmm
20 mar 22:28
ICSP: skąd masz takie równanie ?
20 mar 22:30
jacek: z zadań ( ciągi )
20 mar 22:31
ICSP: Daj treść
20 mar 22:31
Mila:
Napisz to zadanie z ciągów.
20 mar 22:31
Eta:
Podaj treść całego zadania
20 mar 22:32
ICSP: Witaj
Mila
20 mar 22:32
jacek: Dla jakich wartośći m liczby: 2m − 1, 3m , m2 + 1 tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.
20 mar 22:32
ICSP: Witaj
Eta
20 mar 22:32
Mila:
Witajcie, jakoś jesteśmy jednomyślni.

Pozdrawiam.
20 mar 22:34
jacek: 3m2= (2m−1)(m2+1)
9m2 = 2m3 − m2 + 2m − 1
2m3 − 10m2 + 2m −1 =0
20 mar 22:35
Eta:
A może tworzą ciąg arytmetyczny ?
20 mar 22:38
ICSP: Czyli raczej błąd w treści zadania. Jeżeli szykujesz się do matury to odpuść sobie to równanie
20 mar 22:38
Eta:
Witam
ICSP
20 mar 22:38
jacek: Dlaczego ICSP?
20 mar 22:40
Domel: a może chodzi o ciąg arytmetyczny?
20 mar 22:41
jacek: geometryczny
20 mar 22:42
ICSP: Ponieważ przeciętny licealista sobie z nim nie poradzi
20 mar 22:42
Domel: Siemanko wszystkim uroczym paniom i sympatycznym panom
20 mar 22:42
20 mar 22:44
jacek: o matko święta
20 mar 22:45
picia:
20 mar 22:46
Eta:
20 mar 22:47
jacek: dobrze, to mimo Tego ktos to rozwiaze
20 mar 22:48
Eta:
Myślę,że miał być .....
ciąg arytmetyczny!
teraz działaj
20 mar 22:49
picia:
to tylko ICSP ale na pewno to nie tak ma wygladac zadanie
20 mar 22:49
Mila:
1)Dla jakich wartości m liczby postaci: 2m−1, 3m, m2+1 tworzą
(w podanej kolejności) ciąg arytmetyczny?
2. Dla jakich wartości m liczby postaci: m+1, 1−3m, 5m+1 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
geometryczny?
20 mar 23:03