środkowa i środek ciężkości
Dawid:

Przyprostokątne trójkąta prostokątnego maja 16 cm i 12 cm. Oblicz odległość środka ciężkości od
wierzchołka kąta prostego. pomocy błagaam
20 mar 23:13
Mila:
c
2=16
2+12
2
c
2=256+144
c=20 dł. przeciwprostokątnej.
środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
s=10
środkowe Δ przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 począwszy od wierzchołka.
| | 10 | | 20 | |
2* |
| = |
| − odległość punktu P od wierzchołka kąta prostego |
| | 3 | | 3 | |
20 mar 23:20
5-latek: Pytanie .
Co to jest srodek ciezkosci trojkata ?
W jakim stosunku dzieli srodkowa liczac od wierzcholka ?
Wszystko masz w linku ktroy CI podalem w tamtym zadaniu . (wroc do niego
20 mar 23:20