Wyznacz wszystkie wartości parametru p..
bukowski: Wyznacz wszystkie wartości parametru q, dla których wierzchołek paraboli określonej podanym
równaniem leży na osi Ox
a) y=qx2−x−1
b)y=qx2−qx−1
c)y=x2−qx−q−1
pomocy
20 mar 16:26
J: Δ = 0
20 mar 16:27
bukowski: moge prosić o obliczenia? bo nie wiem jak sie za to zabrać
20 mar 16:34
J: a) Δ = 1 − 4q(−1) rozwiąż równanie: 1 − 4q(−1) = 0
20 mar 16:37
ewelina: wtedy q wyjdzie −5?
20 mar 16:39
J: | | 1 | |
1 + 4q = 0 ⇔ 4q = −1 ⇔ q = − |
| |
| | 4 | |
20 mar 16:50
bukowski: a w podpunkcie B jak w Δ b=−q?
20 mar 16:54