Geometra analityczna - pole koła wpisanego, opisanego
moni: w trójkącie równobocznym abc mamy a(−2,−1), b (3,4) wówczas
A) pole trójkąta abc jest większe od 11{7}
B) pole koła wpisanego w trójkąt abc wynosi 25/6 π
C) pole koła opisanego na trójkącie abc jest większe od 25π
Które zdania są prawdziwe
20 mar 17:28
michał1111: a) d=√(3−−2)2+(4−−1)2=√25+25=√50=5√2 , czyli P trójkątaabc nie jest większe do
11{7}
20 mar 18:13
michał1111: b) a=d=5
√2
| | 1 | | 1 | | 5√6 | | 5√6 | |
r= |
| *h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 5√6 | | 150 | | 25 | |
Pkoła=π*r2=π*( |
| )2= |
| *π= |
| *π |
| | 6 | | 36 | | 6 | |
20 mar 18:30
michał1111: c) a=d=5
√2
| | 2 | | 2 | | 5√6 | | 10√6 | | 5√6 | |
R= |
| *h= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 18 | | 9 | |
| | 5√6 | | 150 | |
pkoła=π*R2=π*( |
| )2= |
| *π=1669*π=1623*π |
| | 9 | | 9 | |
20 mar 18:39
michał1111: w c) popełniłem bład
20 mar 18:41
michał1111: | | 5√6 | | 150 | |
Pkoła=π*R2=π*( |
| )2= |
| *π |
| | 9 | | 81 | |
20 mar 18:44
michał1111: czyli zdanie w podpunkcie b) jest prawdziwe
20 mar 18:46