Wykaż, że liczba jest podzielna przez 17
Aneczka32: Wykaż, że liczba 6100−2*699+10*698 jest podzielna przez 17.
Proszę o pomoc.
20 mar 14:27
ICSP: wyciągnij 698 przed nawias.
20 mar 14:32
Aneczka32: To tak ma wyglądać ?
698(62−2*61=10*1)
20 mar 14:35
ICSP:
20 mar 14:37
Aneczka32: a co dalej mam zrobić ?
20 mar 14:40
ICSP: zapisać w postaci 17k gdzie k będzie liczbą całkowitą.
20 mar 14:41
Aneczka32: nie wiem jak zrobić w postaci k
20 mar 14:44
nnnt: 6100−2*699+10*698=62*698−12*698+10*698=698(36−12+10)
=698*34=698*34=698*2*17
20 mar 14:45
jakubs: 668*2*17
17k , k=668*2
20 mar 14:52
Aneczka32: Dziękuję
20 mar 14:53