Ciąg geometryczy.
paula96: Sprawdź, czy ciąg o wzorze an= 5n+5n+1 jest geometryczny.
Proszę o pomoc.
20 mar 17:39
lolek: an+1=5n+1+5n+2
an+1/an − musi wyjsc jakas liczba , ze by ciag byl geometryczny
20 mar 17:44
J: | 5n+1 | | 5n*5 | |
| = |
| = 5 , ciąg geometryczny. |
| 5n | | 5n | |
20 mar 17:44
paula96: Czyli a
n=5
n+5
n+1
a
n+1=(5
n+1) + (5
n+1+1) = 5
n+1+ 5
n+2
| 5n+1 + 5n+2 | |
| = właśnie, co? |
| 5n + 5n+1 | |
20 mar 18:04
Mila:
a
n=5
n+5
n*5=5
n*(1+5)
a
n=6*5
n
a
n+1=6*5
n+1
20 mar 18:13