Zadania
JA: Cześć

Mam ogromną prośbę, mianowicie, mam problem z poniższymi zadaniami, serdecznie proszę o
pomoc

Zad 1.
zaokrąglij liczbę do całości
3√1 45 *
3√8 13
Zad 2.
Oblicz wartość wyrażenia |
√5−3| + |
√5−2|
Zad 3.
Oblicz wartość wyrażenia 3x−|1−x|+2|x−2| dla x∊<1;2>
odpowiedź to będzie 5

Zad 4.
Usuń niewymierność z mianownika
√5+2 /
√3−3
√2
20 mar 21:20
20 mar 21:25
JA: nadal nie mam pojęcia jak to zrobić, w tym zad. 2 to chyba 1 ma wyjsc, tak mnie sie wydaje, ale
nie wiem jak to obliczyc?
Proszę o pomoc w tych zadaniach...
20 mar 21:32
JA: czy mógłby ktoś mi pomóc
20 mar 21:48
...:
√5−3<0 zatem |√5−3|=−√5+3
√5−2>0 zatem |√5−2|= √5−2
−√5+3+√5−2=1
20 mar 21:50
...:
w 3.
podobnie ... ustalaj wartość wyrażenia pod modułem w określonym przedziale ...
zapisuj bez modułu ... i licz
20 mar 21:52
pigor: ...,
1. 3√145 * 3√813 = 3√95 * 3√253 =
= 3√95 * 253 = 3√3*5= 3√15 =2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20 mar 21:56
JA: Dziękuję bardzo za podpowiedzi , a w tym zad. 4 wyszedł mi troche dziwny wynik, czy jest on
prawidlowy?
tj. : √15+3√10+2√3+6√2−15
20 mar 22:07