dziedzina funkcji wymiernej
maturzysta: Witam, mam zadanie z działu funkcje wymierne, wszystkie pozostałe podpunkty wyliczyłem, ale ten
jest błędny, choć nie rozumiem dlaczego:
| | 2x+2 | |
Mam znaleźć miejsce zerowe funkcji g(x)= |
| |
| | x+3 | |
Wydaje się banalne: 2x+2=0 zatem x=−1 , ale w odpowiedziach jest x=−3... dla pewności
narysowałem wykres tejże funkcji, czyli
−4x przesunięty o wektor [−3,2] i z wykresu też
wychodzi mi, że miejscem zerowym jest x=−1.
Dodatkowo, z dziedziny mamy przecież x nie może być równy −3, więc o co chodzi? Sam
przygotowywuję się do matury rozszerzonej i jest to mój 1 dzień z funkcją wymierną, więc może
jest tu jakiś wzór którego nie znam? Z góry dziękuję za pomoc.
20 mar 00:00
ICSP: błąd w odp
20 mar 00:07
picia:
bład w ksiazce lub zle patrzysz. msc zerowym jest x = −1. masz racje we wszystkim
20 mar 00:08
maturzysta: No rzeczywiście, to musi być błąd. Tak bardzo wkręciłem się w szukanie jak im mogło wyjść to
−3, że nie pomyślałem o możliwości błędu w druku. Dziękuję bardzo za pomoc, od razu czuję się
lepiej
20 mar 00:14
Marcin: Pytanie z innej beczki. Funkcje wymierne są tylko na rozszerzeniu?
20 mar 00:18
maturzysta: Przerabiam zbiór Andrzeja Kiełbasy , zadania z funkcji wymiernych są tu zarówno na poziomie
matury podstawowej i rozszerzonej, ale czy pojawiają się też na maturze podstawowej to nie
wiem. Kiedy chodziłem jeszcze do LO to nie przypominam sobie żeby były przerabiane, ale zakres
materiału mógł się od tej pory zmienić.
20 mar 00:26
Marcin: Też sobie czasem przerabiam Kiełbasę

Powiem tyle, że czasem są tam przesadzone zadania

(patrząc przez pryzmat matury)
20 mar 00:28
maturzysta: Lepiej teraz robić trudniejsze i w maju zdziwić się, że rozszerzenie jest prostsze niż
Kiełbasa, niż odwrotnie
20 mar 00:35