wsród uczniów
Agusiakk95: Wśród uczniów 28−osobowej klasy IIIa (w której każdy uczeń pochodzi z innej rodziny)
przeprowadzono badania dotyczące posiadania rodzeństwa.
a)wychowawczyni wybrała losowo 4 osoby z tej klasy.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze każda
z wybranych osób ma co najmniej jednego brata lub co najmniej jedna siostrę. wynik podaj w
postaci ułamka nieskracalnego.
b)oblicz średnią i medianę liczby dzieci e rodzinach uczniów klasy III a.
Dane:
14 uczniów − 0 rodzeństwa
6 uczniów − 1 rodzenstwo
5 uczniów − 2 rodzenstwa
3 uczniów − 3 rodzenstwa
20 mar 21:17
bezendu:
Czyżby Pazdro ?
20 mar 21:17
Maslanek: (a)
| | | |
|A|= | − 14: liczba uczniów, którzy rodzeństwo mają |
| | |
(b)
Przedstawiamy ilość rodzeństwa w postaci uporządkowanej niemalejącej:
0 0 0 0 ... 0 0 1 1 ... 1 1 2 2 ... 2 3 3 3
−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−− −−−−−−−−− −−−−−−−
14 zer 6 jed. 5 dw. 3 tr.
Czyli wszystkich jest: 28
| | 0+1 | | 1 | |
Mediana M= |
| = |
| − parzysta liczba, więc bierzemy średnią arytmetyczną dwóch |
| | 2 | | 2 | |
środkowych
| | 6*1+5*2+3*3 | |
Średnia arytmetyczna: |
| |
| | 14+6+5+3 | |
20 mar 21:23
bezendu:
Maślanek zła średnia
20 mar 21:55
bezendu:
| | 14⋅0+6⋅1+5⋅2+3⋅3+28 | |
x= |
| = to jest poprawny zapis do zadania |
| | 28 | |
20 mar 21:57
Maslanek: Rzeczywiście

I w medianie zamiast zer, jedynek, dwójek, trójek są kolejno 1, 2, 3, 4
| | 1+2 | | 3 | |
Czyli Mediana: |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 22:56
bezendu:
Teraz git !
20 mar 22:56