Zastosowanie rachunku różniczkowego
Krzysiek: Proszę o pomoc:
Udowodnić, że dla α<β i α,β∊(0,π/2) zachodzi nierówność:
tgα/α < tgβ/β
20 mar 20:40
Maslanek: Przenieśmy na jedną stronę:
| | tg(a) | | tg(b) | |
Mamy |
| − |
| < 0 |
| | a | | b | |
| | π | |
Funkcja ta jest ciągła i różniczkowalna na (0, |
| ) |
| | 2 | |
Z twierdzenia Lagrange'a:
| | pi | |
| =f'(e), gdzie e∊(0, |
| ) |
| b−a | | 2 | |
| tg b | | tg a | |
| − |
| = f'(e)*(b−a) |
| b | | a | |
Może tak

Wtedy wystarczy pokazać, że f'(e)*(b−a)>0 dla b>a
20 mar 20:47
Krzysiek: Aha. A mógłbym jeszcze prosić o pomoc w uzasadnieniu tego, że f'(e)*(β−α)>0 dla β>α ?
20 mar 20:56
Maslanek: Właśnie na tym polega cały ambaras, że trzeba to policzyć
20 mar 20:59
Maslanek: Ogólnie:
| | x | | π | |
Należy uzasadnić, że |
| −tgx > 0 dla e∊(0, |
| ), bo drugi z czynników jest na |
| | cos2x | | 2 | |
pewno dodatni w iloczynie wyżej ^^
20 mar 21:01
Krzysiek: Aha. I jeżeli to uzasadnię, to będzie to już koniec zadania?
20 mar 21:06
Maslanek: Sposobów jest sporo:
| | x−sinx*cosx | |
Najpierw na pewno sprowadzamy do wspólnego mianownika: |
| |
| | cos2x | |
Wystarczy więc, żeby licznik był dodatni, więc: x−sinx*cosx>0
| | π | |
(1) szacujemy sinx*cosx<sinx dla x∊(0, |
| ), bo cosx jest wtedy malejący. |
| | 2 | |
Czyli 0<x−sinx<x−sinx*cosx (bo nierówność x−sinx>0 jest już oczywista)
| | 1 | |
(2) oznaczamy funkcję g(x)=x−sinxcosx=x− |
| sin2x |
| | 2 | |
| | π | |
Pokazujemy, że g'(x)>0 dla x∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
20 mar 21:07
Krzysiek: Zadam głupie pytanie−co w Twoich oznaczeniach oznacza e?
20 mar 21:09
Maslanek: Pytanie dobre. Zajrzyj do twierdzenia Lagrange'a

. Nie wzięło się znikąd
20 mar 21:16
Krzysiek: Twierdzenie Lagrange'a o wartości średniej mówi nam, że jeśli f jest ciągła na [a.b] i
różniczkowalna na (a,b), to istnieje takie ksi należące do (a.b), takie że
f'(ksi)=[f(b)−f(a)]/b−a.
Czyli e to takie ksi, tak?
20 mar 21:34
Krzysiek: A kiedy pokażę, że g'(x)>0 to jest koniec zadania?
20 mar 21:48