Dwa zadańka, trygonometria i wielomiany poziom rozszerzony
kacper: Dwa zadańka
1. Wiedząc że sinαcosα=√34 oblicz wartość wyrażenia sin6α+cos6
2.Wielomian W(x)= x3+ax{2}−bx−2 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x2+x+1 oblicz parametry
a i b oraz znajdź pierwiastki wielomianu.
Za pomoc z góry dziękuje!
20 mar 15:52
kacper: @
20 mar 16:37
PW: Zadanie 1.
13 = (sin2x+cos2x)3 = sin6x+3sin4xcos2x+3sin2xcos4x+cos6x =
= sin6x + cos6x + 3sin2xcos2x(sin2x+cos2x) = sin6x + cos6x + 3(sinxcosx)2
Wniosek:
sin6x + cos6x = 1 − 3(sinxcosx)2
20 mar 18:58
kacper: Dziękóweczka, a ktoś wie co z drugim zadakiem? Ogólnie wiem jak radzić sobie z tymi zadaniami
nie wiem jak rozbić Q(x)
20 mar 20:05
Uczę się: może tak:
Q(x) = x2+x+1
Q(x) = x(x+1)+1
Q(−1)=1
20 mar 20:07
kacper: To mi wychodzi tylko po podstawieniu a+b=4 brakuje czegoś
20 mar 20:13
Uczę się: po podzieleniu tych wielomianów otrzymasz wielomian pierwszego stopnia, wydaję mi się że możesz
to zapisać za pomocą wzoru:
ax+b, ale nie jestem pewny
20 mar 20:16
kacper: Odpowiedzi to a=−1 b=1 x1=2, może to jakoś pomoże.
20 mar 20:18
Domel:
x+(a−1)
−−−−−−−−−−
x
3 +ax
2−bx−2 : x
2+x+1
−x
3− x
2− x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=(a−1)x
2−(b+1)x−2
−(a−1)x
2−(a−1)x−(a−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
Czyli jeżeli wielomiany są podzielne to:
b+1 = 3−1 => b = 1
Wielomian x
3+ax
2−bx−2 ma postać x
3+3x
2−x−2
A pierwiastki − chyba sobie poradzisz
20 mar 20:35
kacper: błąd w odpowiedziach ?
20 mar 20:39
Domel: Sorki − mam błąd − suma składników przy "x" i przy wyrazie wolnym musi być równa 0
| ⎧ | −(b+1)−(a−1) = 0 | |
| ⎩ | −2 − (a−1) = 0 |
|
−2 = a−1 => a = −1
−(b+1) = a−1 => −b−1 = −1−1 => −b = −1 => b = 1
20 mar 20:58
kacper: O teraz chyba gicik

dzięki wielkie!
20 mar 21:03