matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w
qu:
Jak wyliczyć z tego a ?
4
l
l
2π
√
= 2π
√
3
g
g−a
20 mar 13:10
wredulus_pospolitus:
4
√
l/g
= 3
√
l/(g−a)
4 = 3
√
l/(g−a) * g/l
4/3 =
√
g/(g−a)
g
16/9 =
g−a
16g − 16a = 9g
20 mar 13:12
...:
4
g
=
√
⇒ 4
√
g−a
=3
√
g
16(g−a)=9g ... itd
3
g−a
20 mar 13:16
qu:
Dzięki
20 mar 13:18