wielomiany
kasia_18: jak wyznaczyć pierwiastki wielomianów :
a) W(x)= 5x(2x−3)(6−2x)(3x+12)
b) W(x)= −4x2(2x+1)(2x−1)(3x−2)(3x+2)
20 mar 08:50
: a)
5x=0
2x−3=0
6−2x=0
3x+12=0
i masz
20 mar 08:53
kasia_18: ale już nie trzeba tego jeszcze rozwiązać .... ? np.2x−3=0 ?....
20 mar 09:03
kasia_18: a w b przykładzie ...
−4x2 = 0
2x+1 = 0
2x−1=0
3x−2 = 0
3x+2 = 0
o to chodzi...?
20 mar 09:06
: Trzeba to rozwiązać
20 mar 09:13
: Tak. O to chodzi
20 mar 09:13
kasia_18: a jak to rozwiązać pokażesz na np.tym przykładzie : 2x+1=0
jak to rozwiązać ?..
20 mar 09:16
20 mar 09:17
kasia_18: a przykład − 4 x2 =0
to x2 = 4
x=2 tak to zrobić ...
20 mar 09:26
:
−4x
2=0
x
2=0
x=0
20 mar 09:27
kasia_18: a jeśli jest 5x=0
no to x= −5 ? taa?....
20 mar 09:28
: nie.
20 mar 09:29
kasia_18: a jak to zrobić ?...
...
A jeśli (1/3 x −3 )
1/2 x =3 /:1/2
x= 6
taa ?...
20 mar 09:31
20 mar 09:40