matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij tożsamość
mroku:
udowodnij tożsamość
1
cos x−
=sin x*tgx
cos x
20 mar 18:11
PW:
1
cos
2
x−1
−sin
2
x
sinx
osx −
=
=
= −sinx
= −sinxU{tgx}
cosx
cosx
cosx
cosx
20 mar 19:51
PW:
Ostatni zapis powinien mieć postać ... = −sinx•tgx − podana równość nie jest zatem tożsamością (może źle przepisane zadanie).
π
Inny sposób wykazania, że to nie jest tożsamość − wziąć np. x =
i pokazać, że wartości
3
lewej i prawej strony są różne (lewa strona ujemna i prawa dodatnia)..
20 mar 19:56