jak obliczyć ?
Matejko: Jak to obliczyć:
| log236*log336 | |
| jakbym mogł prosić o obliczenia byłoby super mi wychodz |
| log236+log336 | |
cały czas 1 a ma wyjść 2
20 mar 15:15
J: Wynik jest 2.
| | log236 | |
Zamien log336 = |
| |
| | log23 | |
20 mar 15:34
J: | | (log236)2 | |
Dojdziesz do postaci: |
| i w mianowniku wyłącz przed |
| | log236*log23 + log236 | |
nawias log
236 , a potem jedynkę zamień na log
22 i wzór na sumę logarytmów.
20 mar 15:39
J: | | log236 | |
Mianownik: log236(log23 + log22) = log236*log26 i masz: |
| |
| | log26 | |
20 mar 15:42
...:
| 1 | | 1 | | log362*log363 | | 1 | |
| * |
| * |
| = |
| =2 |
| log362 | | log363 | | log362+log363 | | log366 | |
20 mar 15:43
Matejko: 15:42 do tego postu doprowadziłem wcześniej ale nie wiedziałem co dalej z tym zrobić. Co dalej?
Bo ostatniego postu nie czaje
20 mar 16:13
Matejko: mam dzięki
20 mar 16:14
J: | | log262 | | 2log26 | |
= |
| = |
| = 2 |
| | log26 | | log26 | |
20 mar 16:15