matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Marcin:
Rozwiąż równanie: 0,25
x−2
x
=
2
x−1
16
20 mar 22:14
5-latek:
Nic nie widac
1
ale 0,25=
=4
−1
4
16=4
2
20 mar 22:16
Marcin:
W prawej stronie równania jest (2 do potęgi x−1) podzielić na 16.
20 mar 22:28