Wyznacz x wiedzac ze liczby x,4,x+2
Dawidek: Wyznacz x wiedzac ze liczby x,4,x+2 w podanej kolejnosci sa drugim trzecim i czwartym wyrazem
ciagu geometrycznego.
b2=ac 16x(x+2)
16=x2+2x
x2+2x−16=0
Δ= 4−4*(−16)
4+64+68
√Δ=√68=2√17
Prosze o to zeby pare osob to rozwiązało, bo wiem ze kazdy daje inne rozwiazanie.
20 mar 12:11
wredulus_pospolitus:
na razie jest dobrze
20 mar 12:14
Dawidek: tak, tylko reszte chce, bo jest bardzo skomplikowana.
20 mar 12:17
wredulus_pospolitus:
ale co jest bardzo skomplikowane

pierwiastki wyznaczasz podstawiając do wzoru ... co w tym takiego skomplikowanego
20 mar 12:34
Dawidek: Przeczytaj uwaznie to co napisalem wyzej.
Jak zes taki madry to sam napisz.
20 mar 12:35
Dawidek: Ja prosze o rozwiazanie a nie mowienie co mam zrobic, bo ja juz pare razy to zadanie zrobilme,
i kazdemu wychodzi co innego. Jak ci sie nie chce to nie pisz nic wgl zamiast spamowac.
20 mar 12:37
...:
... jak troszkę pomyślisz a nie rzucisz się na zadanko jak szczerbaty na suchary
to zauważysz, że:
skoro a
2=x a a
4=x+2 to r=1
skoro a
3=4 to x=a
2=3 zaś x+2=a
4=5 ... tyle i aż tyle−
20 mar 13:24
...:
... bo to chyba miał być ciąg arytmetyczny a nie geometryczny −
20 mar 13:26
wredulus_pospolitus:
Dawidek ... nie rób z siebie 'Bóg wie kogo' jesteś licealistą więc do starszych z szacunkiem
się zwracaj.
Po drugie −−− to napisz jak liczysz skoro wychodzą Wam różne (a może wcale nie są różne) wyniki
20 mar 13:27
Dawidek: nie to jest ciag geometryczny nie arytmetyczny.
i tu trzeba wyliczyc x1 i x2.
20 mar 13:46
agulka: x1=−1−√17
x2=√17−1
20 mar 14:02
Dawidek: | | −2−2√17 | | −2 | | 2√17 | |
mi wychodzi x1= |
| = |
| − |
| = −1−√17? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −2−2√17 | | −2*(1)−2√17 | |
ew x1= |
| = |
| moge tak zrobić? |
| | 2 | | 2 | |
powiedzcie mi narazie czy x1 dobrze?
20 mar 14:02
Dawidek: tylko cos mi w tym drugim sposobie nie wychodzi.
20 mar 14:05
Dawidek: agulka mozesz napisac jak liczylas x2?
20 mar 14:06
agulka: | | −2+2√17 | | 2(√17−1) | |
x2= |
| = |
| =√17−1 |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 14:09
Dawidek: a bedzie to samo w jak wyjdzie x2= 1+√17?
20 mar 14:13
agulka: nie
20 mar 14:16
Dawidek: sry inaczej.
| | −2+2√17 | | 2*(−1)−2√17 | | 2(−1√17) | |
mi by raczej wyszlo x2= |
| = |
| = |
| =−1√17 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 mar 14:19
Dawidek: czy to sie rowna poprostu −√17?
20 mar 15:15