trygonometria
Jakub: Cześć mam 2 zadanka z którymi mam problem
| | cosα | | 1 | |
1. Sprawdż czy równość |
| − tgα = |
| jest tożsamością trygonometryczną, |
| | 1−sinα | | cosα | |
podaj konieczne założenia
2. Wykaż, że a
b=c, jeśli :
a=4
−sinα(930 stopni)
b= log(tg184) + log(tg86)
c= 10
log2(sin2240+cos2120)
Proszę o pomoc
20 mar 16:04
Jakub: Dodam, że w 2 zadaniu obliczyłem a i c, mam problem z b
20 mar 16:12
Mila:
1)
Zał. 1−sinα≠0 i cosα≠0 rozwiąż warunki
| | cosα | | sinα | | cos2α−sinα*(1−sinα) | |
L= |
| − |
| = |
| = |
| | 1−sinα | | cosα | | cosα*(1−sinα) | |
| | cos2α−sinα+sin2α | | 1−sinα | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| | cosα*(1−sinα) | | cosα*(1−sinα) | | cosα | |
2) b) tg(86
o)=ctg(4
o)
tg(184
0)=tg(180+4
o)=tg(4
o)
b= log(tg184
o) + log(tg86
o)=log(tg(4
o))+log(ctg(4
o))=log[tg(4
o)*ctg(4
o)]=log(1)=0
20 mar 17:17
Jakub: w zadaniu 2 tak jak podejrzewałem

ale mam pytanie co do zad.1
Po trzecim znaku 'równa się' w liczniku jak to się stało, że wyszło: cos
2α−sinα*(1−sinα) ?
20 mar 17:25
Mila:
Sprowadzone do wspólnego mianownika.
20 mar 17:28
Jakub: aha, dobra wszystko zrozumiałem, dzięki
20 mar 17:34
Mila:
20 mar 17:36