układ równań nieliniowych
matroz: Witam,
Czy ktoś z Was mógłby opisać mi jakąś metodę rozwiązywania układów równań nieliniowych?
Mam za zadanie obliczyć udziały związków w spalinach (przedmiot termodynamika techniczna). Do
tego trzeba rozwiązać układ 6 równań (6 niewiadomych). Problem jest taki, że w większości z
równań występuje iloczyn niewiadomych − nie mogę rozwiązać tego met. eliminacji Gaussa.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
20 mar 23:14
daras: Metody:
1.siecznych
2.stycznych (Newtona)
3. bisekcji
4.punktu stałego
5.numeryczne − kliknij sobie w Google
21 mar 08:26
wredulus_pospolitus:
uuu uuu ... albo za pomocą 'wolfiego'
21 mar 09:00
matroz: @Daras te metody są do ROWNAŃ nieliniowych a nie UKŁADÓW RÓWNAŃ
21 mar 12:37
wredulus_pospolitus:
to pozostaje żmudna metoda podstawiania
pierwsze równanie − wyznaczasz niewiadomą i wstawiasz do drugiego
z drugie równania wyznaczasz drugą i teraz obie podstawiasz do trzeciego
itd.
działa na tej samej zasadzie co metoda Gaussa ... tylko tutaj nie robisz tego macierzowo, a
'tradycyjnie'
21 mar 12:40
21 mar 14:30
Trivial:
Czyli mając np. układ 2×2:
Szukamy zer funkcji F(u) iteracyjnie w ten sposób:
21 mar 14:48
wredulus_pospolitus:
Trivial ... hmmm a dla układu 6 zmiennych to będzie fajnie wyglądać
21 mar 14:51
Trivial:
| | 6*7 | |
Przecież nikt tego ręcznie nie będzie rozwiązywać.  Trzeba policzyć |
| = 21 |
| | 2 | |
pochodnych, albo użyć przybliżeń.
21 mar 14:54
Trivial:
matroz, daj te swoje równania.
21 mar 17:22
matroz: Przerobiłem zadanie tak, że wystarczy rozwiązać układ 4 równań:
| c | |
| = n''ss * ([CO2] + [CO]) |
| 12 | |
| | n | |
0,79*n'a + |
| = n''ss*[N2] |
| | 28 | |
| | o | | h | | 1 | |
0,21*n'a + |
| − |
| = n''ss*([CO2] + |
| [CO] + [SO2] + [O2]) |
| | 32 | | 4 | | 2 | |
[CO
2] + [CO] + [SO
2] + [N
2] + [O
2] = 1
Wielkości jakie znamy to: c, [CO], n, o, h, [O
2]
dla przykładu można przyjąć c=0,75 [CO] = 0,01, n=0,06, o=0,02, h=0,03, [O
2]=0,1
22 mar 01:29
matroz: Sory, zapomniałem dodać, że
teraz kiedy to wstawimy do układu to mamy 4 równania 4 niewiadome − układ wyznaczalny
22 mar 01:34
matroz: No i dla przykładu można dać s = 0,05
22 mar 01:36
daras: @
matroz masz rację , niedoczytałem

a wyglądało mi znajomo,, bo liczyłem to kiedyś z
nudów w ferie zimowe bez śniegu
22 mar 10:56