Określ dziedzinę
xJohnyk: Określ dziedzinę funkcji:
f(x) = (−1/1−√5−x2) − 1
D: 1−√5−x2 ≠ 0
−√5−x2 = −1
√5−x2 = 1
5−x2 = 1
−x2 = − 4
x2 = 4
x≠2 v x ≠−2
√5−x2 > 0
5−x2>0
−x2>−5
x2<5
x<√5
D: (−∞;2)U(−2;2)U(2;√5)
Czy moje myślenie jest prawidłowe ?
Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne:
(−1/1−√5−x2) − 1 <0
(−1/1−√5−x2) < 1
−1< 1 − √5−x2
−2 < − √5−x2
2 > √5−x2
4 > 5−x2
−1 > −x2
1 < x2
x > 1 v x < −1 ? ?
20 mar 13:56
wredulus_pospolitus:
Dziedzina −−−− ok ... tylko najpierw warunek o
√ >0
bo w tej kolejności napisane może być pretekstem do przyczepienia się, że przy:
√ 5−x2 ≠ 1 ⇔ 5−x
2=1 ... a co się stało z 5−x
2=
−1 
odpowiedź jest oczywista ... ale jej tam nie ma (na tamten moment, a dopiero później)
20 mar 14:14
wredulus_pospolitus:
okey ... a co dalej

jaka jest ostateczna odpowiedź
20 mar 14:15
xJohnyk: czyli dziedzina się zgadza, teraz kwestia wartości argumentów dla których funkcja przyjmuje
wartości ujemne?
Czyli całkowita odpowiedź to:
D: D: (−∞;2)U(−2;2)U(2;√5)
f(x) przyjmuje wartości ujemne dla x ∊ (−∞;−1)U(1;∞)
chociaż tego nie jestem pewien.
20 mar 14:23
xJohnyk: up
20 mar 15:34