kąty
Magda: kąt α jest ostry i sinα=√32. Oblicz wartość wyrażenia sin2α−3cos2α
Czy mogę prosić o wyjaśnienie ?
20 mar 15:00
jakubs: Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
20 mar 15:01
Saizou :
sin
2x−3cos
2x=−3sin
2x−3cos
2x+4sin
2x=−3(sin
2x+cos
2x)+4sin
2x
i dokończ
20 mar 15:02
Saizou : albo jeśli α to kąt ostry to α=60o
20 mar 15:03
Magda: czyli jakie liczby mam podstawić?
20 mar 15:06
Magda: zrobić dwa nawiasy ?
20 mar 15:08
Saizou : pomyśl trochę
sin
2x+cos
2x=... ile ?
| | √3 | |
a z treści masz że sinx= |
| |
| | 2 | |
albo
cos60=... ile
20 mar 15:08
Magda: nie rozumiem
20 mar 15:10
Saizou : to może kliknij na lewo w trygonometrię i zobacz
20 mar 15:10
Magda: | | √3 | |
podnieść do kwadratu |
| ? |
| | 2 | |
20 mar 15:11
Magda: cos60=0,5
20 mar 15:13
Magda: i podstawić te liczby pod x ?
20 mar 15:14
J:
| | √3 | |
Masz równanie: −3 + 4sin2x i za sinx podstaw |
| |
| | 2 | |
20 mar 15:18
Magda: ok dziekuje
20 mar 15:20