matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.5.2014
Zadania
Odp.
4
Johnny Bravo:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
0
majka:
Napisać równanie krawędziowe prostej l określonej równaniami kierunkowymi: l: x+3 /5 = y−1 /2 = z+4 /−3
1
klaudyna:
boję się, że z matury będę miała ok. 60%. jeśli tak się stanie to pomóżcie mi, czy decydować się na poprawę w następnym roku? Wprawdzie do niczego mi wynik z matmy się nie przyda, ale
4
Hubert:
Witam, do czego w praktyce stosuje się funkcje secans oraz cosecans, a także funkcje do nich
10
Hubert:
Witam, mam taki spór z kolegą. Otóż niby 0
0
=1
3
BeforeU:
Ile punktow jest zabieranych za błedny wynik ale poprawne rozumowanie?
7
jellyfish:
1. Funkcje F(x) =
2
x
oraz G(x)=
x−3
x
przyjmują tę samą wartość równą: A. 0 B. 5 C. 0,4 D.2 (odp C)
29
Donbi:
Zdarzenia losowe A ,B są zawarte w Ω oraz P (A ∩ B') = 0,7 ( A' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia A , B′ oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B ). Wykaż, że P (A ′
14
Asia G:
nom i ile jest przerwy pomiędzy nimi? ech, 5h ang jutro <3
1
Blww:
Zadanie 27 matura
6
BeforeU:
34
Iwona:
Jak Wam poszło? Na ile Waszym zdaniem napisaliście? A i jak oceniacie poziom matury? Pytam bo zależy mi na obiektywnej opinii, a nie narzekaniem, które zazwyczaj występuje, że zawsze
1
bless:
O pracę w pewnej firmie ubiega się n osób. Poproszono 3 specjalistów, aby każdy niezależnie uszeregował je według przydatności do pracy. Do pracy zostanie przyjęta osoba, którą
6
z:
Jak myślicie za tak rozwiązane zadanie, będę miała jakieś punkty ?
http://iv.pl/images/50383983327664188441.jpg
2
deni:
Witam. prosze wymieniac sie ponizej pogladami na temat matury rozsz. z mat co bedzie juz za 3 dni
! Zalozylem ten post poniewaz chce sie dowiedziec co obstawiacie, czego sie boicie i co
2
Blue:
Uprość wzór funkcji
π
π
f(x) = cos(−x)sin(
+x) + sin(π−x)cos(
+x)
2
2
3
Maciek:
Rozważamy następujące zmienne losowe na przestrzeni Ω złożonej z 36 jednakowo prawdopodobnych wyników rzutu dwiema symetrycznymi kostkami: D(k,l) = | k−l | oraz M(k,l) = max{k,l}.
11
aaaa:(:
też jestem bardzo ciekawy co mogą dać, ja żebym napisał w miarę muszą mi zadanka podejść, a te matury tegoroczne każdy mówi że są lekko trudniejsze, także i rozszerzenie pewnie walną ...
8
Milka:
Proszę o pomoc:
9
Julka ;) :) ;*:
chcialabym tylko zapytac co oznaczaja i z kad sie wziely tutaj http://matematyka.pisz.pl/strona/3038.html P(x) i Q(x) jaka pelnia role i dlaczego tam sa i dlaczego znikaja bardzo prosze o odpowiedz bardzo
5
madzik:
Na okręgu opisano trapez równoramienny, w którym suma długości podstaw jest czterokrotnie wieksza od srednicy okręgu. Wykaż, że kąt ostry tego trapezu ma miare 30
o
.
19
Madzialena:
Proszę o pomoc w zadaniu : a) sprawdź który z punktów należy do wykresu funkcji y= [x] A(2,4) ; B(−2,2) ; C(1,0) ; D(4,−4)
1
ds:
Mam takie równanie:
2
Blue:
Uprość wzór funkcji:
π
π
f(x) = cosxsin(
− x) + sin(−x)cos(
− x)
2
2
π
Doszłam do −sin2(x−
)
4
Co dalej
?
5
quercus:
Czołem Panowie
! Jestem młodym szczurem (I klasa liceum)toteż może bym się od niektórych paru rzeczy nauczył. Co byście zmienili w swoim przygotowaniu do matury z matem. gdybyście mieli
0
Mutiny:
Hej mam problem z policzeniem pochodnych wyższego rzędu. Mam policzyć :
1
Anuśia:
Proszę o pomóżcie mi. Szukam matury rozszerzonej, zbliżonej do tej co występowała na maturach w poprzednich latach.
3
madzik:
Dane są punkty A (2,3) i B (5,4). Na prostej o równaniu y=5 wyznacz taki punkt C aby długość łamanej była najmniejsza z możliwych. Uzasadnij odpowiedź.
1
aaa:
Czy jak w ostatnim zadaniu policzylem dlugosc boku kwadratu to dostane 1 pkt?
2
Adek:
:::rysunek::: BE||CD
0
aaa:
jak w zadaniu z dowodzeniem napisalem o kacie srodkowym i dwusieczna to ile pkt dostane?
0
mela:
pytanie czysto teoretyczne: (może banalne
) czy rozwiązując równości trygonometryczne odpowiedzi muszą byc dokładnie takie same jak w
24
Blue:
Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji f i g : f = sinx+cosx
125
Hugo:
Czy na samych tablicach matematycznych można napiac mature rozszerzoną z matematyki?
6
big50:
(
1
e
)
3
4
ln16
30
a jeżeli mam takie info przy wileomianach:
14
Zagubiona:
Jak przedstawić funkcję ogólną w postaci kanonicznej? Bo mam taką funkcję f(x)=x
2
−6x+8 i nie wiem jak ją zamienić.
5
xpp:
Dany jest wielomian W(x) = x
5
− 6x
3
+ 4x
2
+ mx + k. Wyznacz parametry m,k, tak aby ten wielomian był podzielny przez wielomian G(x) = (x+3)
2
3
Gru:
5x
5
10
(3x+2)−
3
3
dt
∫
dx = ∫
= podstawienie t=3x+2
=dx =
3x+2
3x+2
3
5
10
t−
3
∫
dt i nie mam pojęcia co dalej z tym zrobić...
9
t
4
XYZ ;D:
jakim cudem z zadania z matury nr 12 wyszło √2
95
kyrtap:
Marcin
2
Lusia:
Mam problem z policzeniem zbieżności szeregu:
1
Monia:
Turysta zwiedzał zamek stojący na wzgórzu. Droga łącząca parking z zamkiem ma długość 2,1, km. Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu poświęconego
6
maturzysta:
zadanie z matury
6
adr:
Wskazówką może być just − określnik czasu present perfect.
5
Zagubiona:
Moglibyście sprawdzić czy dobrze obliczyłam?
0
Stork:
http://www.pixhost.org/show/4171/21699040_10157278_689004951146136_2533446482354730904_n.jpg
2
matius:
Witam umie ktoś mi powiedzieć krok po kroku jak policzyć wyznacznik macierzy 3x3 w kalkulatorze
3
Donbi:
Z deklaracji złożonych we wrześniu przez maturzystów pewnego liceum wynika,że 32 % z nich zamierza zdawać na maturze historię, 48% wos, a co 10 trzecioklasista deklaruje chęć zdawania
1
qwertyuio:
dostane jakies punkty za to zadanie? zad. 33. (5 pkt)
3
wiatrak:
A propo maturalnych zadań. Spośród 10 zawodników, wybierz 2. Na ile sposobów można to zrobić?
3
Katarzyna:
Wykaż, że liczba 111...10888...89 (jedynek jest 10, ósemek również 10) jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
0
minnie:
mam pytanie, bo w przykładowych odpowiedziach z dzisiejszej matury w tym zadaniu: Jeżeli trójkąty ABC i A'B'C' są podobne, a ich pola są, odpowiednio, równe 25 cm3 i 50 cm3, to
8
jak jest wyznaczany ten ostatni ciąg c
n
0
Ajzako:
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odc. AB o wspołrzędnych punktów A(−2;1) B(6;1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że należy on do prostej y=x+2.
8
Mała:
Parabola będąca wykresem funkcji f(x)=ax
2
+bx+c ma ramiona skierowane ku górze dla a = ?
6
Janek191:
Czy nie powinno być 2*(a*b + b*c + a*c) ?
5
Ajzako:
Punkty A(−1;4) i B (2;1) należą do okręgu o środku leżącym na prostej y=−x+2. Wyznacz współrzędne środka tego okręgu.
1
Ajzako:
Punkty A (−1;4) B(2;1) należą do okręgu o środku leżącym na prostej y = −x +2. Wyznacz współrzędne środka tego okręgu.
3
Janek191:
12
2
12 !
11*12
I Ω I =
=
=
= 66
2 * 10 !
2
5
1
7
1
I A I =
*
= 5*7 = 35
więc
32
K:
Ale nie sądzicie że jeśli w pytaniu jest napisane "na ile sposobów" to wyjdzie 90 bo kolejność też się liczy jako inny sposób? Jeśli byłoby napisane: "Ile par można wybrać?" to by było 45
6
Ajzako:
Odc. o końcach A(3; −2) B(7;−10) jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego. Podaj współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie oraz oblicz jego promień.
4
maturzysta:
czy to prawda ze odpowiedzi z matematyki na maturze , mogą nie inną kolejność ułożenia odpowiedzi np a, 8 , b, 12, c 8 , d 4
3
maturzysta:
czy to prawda ze odpowiedzi z matematyki na maturze , mogą nie inną kolejność ułożenia odpowiedzi np a, 8 , b, 12, c 8 , d 4
6
kyrtap:
Rozwiąż nierówność ||x− x
2
|− 3x | > x . (proszę o sprawdzenie) ||x− x
2
|− 3x | > x
5
Andrzej:
Prosze o wytłumaczenie zad. nr 22 z tegorocznej, skąd pkt. A(−2,1)?, sam nie potrafię rozkminić. Z góry dziękuje.
1
Ania:
nie zakolorwałam jakoś szczególnie mocno odpowiedzi zamkniętych na karcie odpowiedzi, czy maszyna wyłapie odpowiedzi ?
6
Olgierd:
tresc: podaj przyklad dwoch liczb wymiernych,znajdujacych się na osi liczbowej miedzy liczbami
√
2
i
√
3
6
lawender:
Rozwiąż równianie: b)
cos
2
x − 1
sinx
+ sin
3
x = 0
16
Mała:
Jaka jest zbliżona wartość funkcji y−−x
2
−2> Jaki jest jej przedział?
33
wiktoria:
jak zbadac okresowosc i wyznaczyc okres podstawowy funkcji: y=sin2x+cos3x?
2
Janek191:
:::rysunek:::
2
Klaudia:
Droga z parkingu na wzgórze wynosi 2,1 km. w obie strony turysta przeszedł w czasie 1h i 4 min. . z jaką prędkością wchodził, jeśli schodził z prędkością o 1 km/ h szybciej ?
84
kyrtap:
3 lata na marne nauki
4
Aaaa..:
W trójkącie ABC poprowadzono srodkowa AD, a następnie narysowano prostą k przechodzącą przez punkt C i przecinającą środkową AD w połowie jej długości. Oblicz w jakim stosunku prosta k
19
gosiata:
na ile sposobów można wybrać 2 graczy spośród 10 zawodników?
7
Matejko:
krawędzie to a,2a,3a sbo sa w stosunku 1:2:3
i podsatwiasz do wzoru i masz a=3 liczysz przekątną podstawy z pitagorasa i z pitagorasa przekątną o którą im chodzi
3
fejmsieniezgadza:
Witam. Nie wiem jak się w ogóle zabrać za te całki. Byłbym wdzięczny jakby ktoś je rozwiązał.
13
Ajzako:
Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem wartości funkcji f(x) =
1
4
mx
2
+ (m−1)x − m
2
+m +1 jest przedział <1;
∞
).
6
jellyfish:
1. Suma wszystkich rozwiązań równania (x−3)(x−2)(x+1)(2x−3)/2x2−9x+9=0 wynosi: A. 1 B. 5 1/2 C.10 D. 4 2/3 (odp A)
9
wiktoria:
proszę o pomoc
wyznacz wszystkie wartości parametru α, α∊<0,90>, dla których równanie
1
Ajzako:
x1=(x2)3 Jak rozwiązać to wzorami vietia ?
16
salix:
Witam Was
! Proszę pomóżcie mi z takim zadaniem. Zadanie brzmi: Zbadaj istnienie i liczbę rozwiązań równania z wartością bezwzględną /x+3/ +/x−1/=a w zależności od parametru a. Wiem
0
aaa:
W zadaniu z podobienstwem trojkatow wyszedl pierwiastek z 2?
4
Jaga:
zbadać zbieżność szeregów liczbowych: a).1/(ln(e+1/n))
1
alexaa:
Rysunek przedstawia naczynie połączone, do którego nalano rtęci, po czym do lewego ramienia nalano oleju, którego wysokość słupka wyniosła h
o
(rys. a). Jaka powinna być wysokość słupka
0
Ajzako:
Dla jakich wartości parametru m jedno z rozwiązań równania
16
m
2
x
2
−6mx +m
2
= 0 jest sześcianem drugiego rozwiązania ? Znajdź te rozwiązania.
1
aaaaaaaaaa:
(
m
s
)
2
to m
2
/ s
2
?
3
Lawykie:
Rozwiąż równania: cos
2
x+
√
2
sinx−1,5=0
3
mela:
korzystając ze wzoru na cos2x oblicz tg 5π/12. otóż znam wzór, ale już podstawic i obliczyc nie umiem
4
ttgia:
log
8
16 + 1
7
Gru:
Witam, czy moje rozwiązanie całki:
1
mik:
Hej,
532
gud deel:
w przedostatnim wyszło 3,5 km/h, zgadza się?
3
P@weł:
Moge bez obaw korzystać na maturze ze Schematu Hornera
dla wielomianow
0
P@weł:
BOGDANIE JESTES ?
4
jellyfish:
1. Po rozszerzeniu ułamka 1/x−1, gdzie x≠1, otrzymano ułamek o mianowniku 3x
3
−3x
2
+5x−5. Zatem licznik otrzymanego ułamka jest równy:
6
jellyfish:
1. Ilu jest równa suma rozwiązań równania (x+1)
2
(2x+1) = 3(x+1)?
9
P@weł:
SPRAWDZI MI KTOS CZY DOBRZE ZROBIŁEM ZADANIE Z PRAWDOPODOBIENSTWA
0
jellyfish:
Kochani maturzyści! Wszystkim Wam powodzenia życzymy i przesyłamy kopniaka na szczęście
4
jellyfish:
1. Pierwiastkiem wielomianu P(x)=x
3
−8x jest liczba:
0
lensni:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami x
2
+z
2
=1, x+y=1, z=0, y=0, przy czym z≥0, y≥0
2
jellyfish:
Wielomian W(x)=9−x
2
(x−2)
2
po rozłożeniu na czynniki ma postać:
2
Donbi:
Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych Ω pewnego doświadczenia losowego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A'∩B, jeżeli prawdopodobieństwa zdarzeń A i A∪B są równe
4
Mati:
Jedno koło zębate ma 64 zęby, a drugie 28 zębów. Koło pierwsze jest napędzane przez koło drugie. Po ilu obrotach każdego koła te same zęby spotykają się?
3
Olgaaa:
To powodzenia wszystkim!